Linkovi

Novi tip centrala na vetar pogodan i za seoska i za gradska područja


Elektrane na vetar su alternativni izvor energije čija upotreba najbrže raste. Savremene farme vetrenjača sve češće se mogu videti po poljima, udaljenim od gradova. Ali to ne znači da je energiju vetra nemoguće koristiti u urbanim sredinama.

Vetrenjače, kao što su ove u Kaliforniji, sve češće se viđaju po unutrašnjosti Sjedinjenih Država. Prema jednom izvoru, samo prošle godine broj elektrana na vetar porastao je za 45 odsto. Ali te elektrane imaju velike elise zbog kojih nisu pogodne za gradove. Jedna američka kompanija sada nudi vetrenjače drugačijeg dizajna, pogodne i za gradove. Direktor firme ”Maraja Pauer,“ Majk Hes, prikazao je takozvanu sfernu vetrenjaču.

”Ova vetrenjača proizvodi 25 do 30 odsto struje za vašu kuću, dok u verziji od 3 kilovata - iste visine samo dvostruko šira - potpuno zadovoljava kućne potrebe,“ kaže Hes.

Nova vetrenjača prikazana je na ekološkoj izložbi u Nacionalnoj botaničkoj bašti, u Vašingtonu, a konstruisana je po ugledu na vetrenjaču pomoću koje su drevni Egipćani mleli žito.

Moderna verzija nezavisno je testirana u državi Juta, gde se pokazalo da daje snagu gotovo koliko i vetrenjače sa propelerima, čija krila su opasna za ptice i slepe miševe. Osim toga, propeleri mogu da budu vrlo bučni. Majk Hes kaže da je sferna vetrenjača, sa vertikalnom osovinom, znatno tiša i bezbedna za ptice.

”Dobra je za ptice jer se okreće samo dva i po puta brže od vetra, pa ptice mogu da je vide,“ kaže on.

Hes dodaje da je kompanija počela da ugrađuje vetrenjače visoke devet metara, po porodičnim kućama, čiji vlasnici mogu da na kompjuterima kontrolišu količinu proizvedene struje.

”Ovaj bežični uređaj javlja koliko se struje proizvodi i kolika je brzina vetra, a sve to se može očitati na kompjuterskom monitoru,“ kaže Majk Hes.

Nova vrsta vetrenjače privlači pažnju mnogih, jer je, po svemu sudeći, ekonomičan način dopunjavanja energetskih potreba u porodičnim kućama.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG