Linkovi

Školski sistemi u SAD stavljaju naglasak na podučavanje stranih jezika


Mnogi školski sistemi u Sjedinjenim Državama stavljaju novi naglasak na podučavanje stranih jezika. Medjutim, nakon više decenija fokusiranja na evropske jezike, neke škole sada nudi časove kineskog i arapskog jezika. Novinarka Glasa Amerike Suzi Tekunan je nedavno posetila jednu takvu školu u državi Virdžiniji, u kojoj je nastava kineskog uvedena pre gotovo 20 godina.

Poslednjih 13 godina, Tifani Tsai je svake nedelje pohadjala nastavu kineskog u Kineskoj školi severne Virdžinije nedaleko od Vašingtona. To nije uvek bilo zabavno, ali ona sada, kao tinejdžer, shvata koristi te nastave.

«Za mene je to zbilja sjajno, jer mogu u molbi za koledž da napišem da već dugo pohadjam kinesku školu. Takodje mi se svidja što znam jezik koji drugi ne znaju i mogu da razgovaram sa drugima na kineskom,» kaže ona.

Dva sata nedeljno, ovi omladinci uče kineski jezik. Tifanina majka Šeri veruje da ti časovi nude daleko više od pukog jezika:

«Učenje kineskog predstavlja samo 50 odsto razloga za dolazak ovde, 25 odsto je upoznavanje drugih Amerikanaca kineskog porekla, dok je preostalih 25 odsto druženje roditelja, jer nema drugog načina da se ovde upoznaju kineske porodice.»

Pre dve godine, predsednik Džordž Buš je započeo inicijativu promocije učenja stranih jezika u američkim školama. Namera je bila da se znatno poveća broj Amerikanaca koji uče kineski, arapski i druge jezike koji se smatraju kritičnim za nacionalnu bezbednost.

Od tada su mnogi školski sistemi širom Sjedinjenih Država dodali nastavnom programu kineski i druge jezike. Nedavna studija Udruženja za savremene jezike, sa sedištem u Njujorku, ukazuje da je broj studenata koji na univerzitetima uzimaju kurseve kineskog jezika od 2002. godine porastao oko 50 odsto.

Direktor Kineske škole severne Virdžinije, Džini Ho, kaže da interes za taj jezik seže i van lokalne kineske zajednice.

«Posebno ove godine, zato što je to medjunarodni trend. Kineski jezik postaje trend. Danas su se upisale i dve korejske porodice. Medju našim polaznicima je i 28 posto porodica koje ne govore kineski.»

I dok politički i ekonomski uticaj Kine raste širom sveta, mnogi obrazovni radnici veruju da će rasti i broj Amerikanaca koji će učiti kineski jezik.

XS
SM
MD
LG