Linkovi

Proteklih godina u Sjedinjenim Državama oživela debata o smrtnoj kazni


Novi dokumentarac «At the Death House Door», ili «Na vratima kuće smrti» i pogubljenje osudjenog ubice Kevina Grina u Virdžiniji, ponovo su podstakli kontroverzu u vezi sa smrtnom kaznom. Proteklih godina u Americi je oživela debata o smrtnoj kazni, posebno iz razloga što statistika ukazuje da su pripadnici manjina i siromašni disproporcionalno osudjivani na smrt. Pored toga, DNK testovi rezultirali su oslobađanjem nekoliko osudjenih na smrt.

U petak veče, februara 1983.godine čovek naoružan nožem ušao je u jednu bakalnicu u Teksasu. Dokumentarac «At the Death House Door» prikazuje tu scenu i prodavačicu koja radi sama. Policija je znala da je u toku oružana pljačka.

Osoba čiji se vrisak čuje je žrtva - Vanda Lopez. Ona doziva policiju pre no što je ubijena. Uhapšen je i za ovo ubistvo optužen, bivši osuđenik Karlos De Luna.

Sveštenik Kerol Pikit je 13 godina bio kapelan u teksaškom zatvoru u kojem su stacionirani osudjenici na smrt. On je decembra 1989. pratio de Lunu do sobe za pogubljenje.

Piket kaže da je de Luna kao bivši prestupnik privkuao pažnju policije i da su ignorisani dokazi koji su ukazivali na krivicu nekoga drugoga. Sveštenik Piket je video još 94 egzekukije i kaže da, mada veruje da su mnogi od tih osudjenika bili krivi, nijedan od njih nije trebalo da bude pogubljen. On je svoje argumente izneo i u dokumentarcu reditelja Piteru Gilberta i Stiva Džejmsa.

«Teško je reći bilo kome, čak i najokorelijim kriminalcima da je došlo vreme da umru». Nalazimo se deset koraka od vešala. Mnogi zatvorenici su koji su bili vezani raširenih ruku, rekli su da se osećaju kao da su na krstu.»

Godine 1992. u još jednoj bakalnici u ruralnoj Virdžiniji , dvojica naoružanih muškaraca su ušli i otvorili vatru.

Na Patrišu Von su ispaljena četiri hica i ona se davila u sopstvenoj krvi. Njenog supruga Lorensa pogodila su dva metka i on je preživeo. Još su u njegovom telu zrna koja je iz pištolja ispalio Kevin Grin. Tog dana Lorensov život se izmenio zauvek.

«Uzeo mi je prijatelje, biznis, ženu a mi moramo da plaćamo porez dok smo živi da bi njega izdržavali u zatvoru.»

Grin je pogubljen smrtonosnom injekcijom u zatvorskom centru Grinsvil 27. maja. Lorens kaže da je ubica njegove supruge zaslužio da umre. Njegova ćerka, Marša Braun Von je saglasna.

«Nadam se da čak i oni koji su protiv smrtne kazne shvataju kako se žrtva oseća. Poslednja stvar koju žrtva vidi je pištolj uperen u nju. Nadam se da će ovim za nas novo početi poglavlje kad znamo da ubica moje majke nije više pretnja.»

Aktivista koji se zalaže za ukidanje mrtne kazne Kerol Pikit insistira međutim da smrtna kazna nije odgovor.

«Bio je u zatvoru jedan momak. On je pogubljen i u roku od dve godine njegova sestra je ubila četiri osobe,a njegov sin troje. To jednostavno ne funkcioniše.»


Medjutim, Dejvid Albo, predsednik Pravosudnog odbora u Predstavničkom domu Virdžinije kaže da je cilj smrtne kazne pravednost.«Ako ćemo da sprovodimo smrtnu kaznu onda moramo obezbediti da se osobi sudi pravedno.»

Sveštenik Pikit na to gleda ovako:

«Susretao sam se sa osobama osudjenim na smrt. Prvenstveno su to crnci, mnogi od njih mentalno oboleli i veliki broj njih je, što je najvažnije bio nevin. Smrtna kazna je neispravljiva greška.»


Svejedno, Loren Von i Marša Braun Von kažu da taj argument nije dovoljno ubedljiv za ukidanje smrtne kazne za dokazane ubice poput Kevina Grina.

XS
SM
MD
LG