Linkovi

Rajs: Izgradnja novih naselja u istočnom Jerusalimu preti mirovnom procesu


Šef američke diplomatije Kondoliza Rajs krenula je u novu bliskoistočnu misiju tokom koje je već obišla Izrael i palestinske teritorije.

Državni sekretar, Kondoliza Rajs, sa izraelskim i palestinskim liderima razgovara o realizaciji plana Bušove administracije da se do kraja ove godine postigne mirovni sporazum. Rajsova je gnevno reagovala na saopštenje Izraela da planira da izgradi 1300 novih domova u spornom istočnom Jerusalimu, na teritoriji gdje Palestinci vide svoj budući glavni grad. Broj kuća čiju je izgradnju Izrael odobrio u istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali od kako su mirovni razgovori nastavljeni u decembru popeo na tri hiljade.

''Veoma me brine da u ovom momentu, kad nam je potrebna izgradnja međusobnog poverenja dve strane, dalja izgradnja i naseljavanje prete pregovorima koji su u toku.''

Izrael tvrdi da ima pravo da gradi bilo gde u Jeruslimu, jer će on i dalje da bude glavni grad jevrejske države, i u svakom eventualnom mirovnom sporazumu.

Pored kontroverzne izgradnje naselja, jaz među pregovaračima širi se i u vezi sa drugim ključnim pitanjima poput palestinskih izbeglica i statusa Jerusalima. Obe strane su izrazile sumnju u ostvarenje američkog cilja - da se mirovni sporazum postigne pre no što predsednik Buš narednog januara napusti položaj u Beloj kući. Ceo proces dodatno komplikuje korupciobnaška afera zbog koje bi mogao da bude smenjen izraelski premijer Ehud Olmert.

XS
SM
MD
LG