Linkovi

Crna Gora: Naplata eko-takse uvedena u skladu sa međunarodnim obavezama


Vlasnici motornih vozila koja ulaze u Crnu Goru od sinoć u ponoć plaćaju između deset i 150 EUR eko-takse, saopšteno je iz Ministarstva turizma i zaštite životne sredine.

Visina takse zavisiće od vrste i veličine vozila, a njena naplata predviđena je Vladinom Uredbom o visini naknada, načinu i obračunu njihovog plaćanja zbog zagađivanja životne sredine.

Taksa je obavezna za sva preduzeća i građane koji na teritoriji Crne Gore koriste drumska motorna i njihova priključna vozila. Domaća preduzeća i građani tu naknadu će plaćati prilikom registracije vozila.

Eko-taksa za automobile i druga vozila koja, pored sjedišta vozača, imaju najviše još osam sjedišta, iznosiće deset EUR. Za vozila koja imaju preko osam sjedišta i čija najveća dozvoljena masa ne prelazi pet tona predviđena je eko-taksa od 30 EUR.

Eko-taksu od 50 EUR plaćaće vlasnici vozila sa više od osam sjedišta i čija najveća dozvoljena masa prelazi pet tona. Zavisno od vrste vozila, tereta koji prevozi i njihove mase, naknada za eko taksu iznosiće i do 150 eura.

"Eko vinjeta, koja se dobija plaćanjem eko-takse, važi godinu''. objašnjeno je iz Ministarstva turizma. Iz tog Vladinog resora saopšteno je da će novac od eko-takse biti korišten za realiciju projekata iz oblasti očuvanja i zaštite životne sredine.

Naplata eko-takse uvedena je u skladu sa obavezama koje proizilaze iz sprovođenja multilateralnih sporazuma u oblasti zaštite životne sredine, reformama u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, kao i preporukama Svjetskog savjeta za turizam i putovanja (WTTC).

Na snazi je i odluka o ograničenju unosa hrane i pića u Crnu Goru.

XS
SM
MD
LG