Linkovi

Samardžić: Usvajanje Ustava Kosova za vlasti u Srbiji neće značiti ništa


Ministar za Kosovo Slobodan Samardžić izjavio je da je za Srbiju usvajanje Ustava nezakonito u istoj meri kao i prvi pokušaj Albanaca da proglase Ustav u septembru 1990. godine i jednostrana nezavisnost u februaru 2008. godine. Srbi će nastaviti da žive svojim životom na Kosovu a Srbija će nastaviti da vodi svoju politiku na Kosovu tamo gde je to moguće, rekao je Samardžić, koji je optužio predsednika republike Borisa Tadića da je prekinuo poslednje preostale niti državne politike prema Kosovu time što je generalnom sekeretaru UN Ban Ki Munu uputio odgovor bez konsultacija sa Vladom.

Međutim, predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović kaže da je predsednik Srbije Boris Tadić zatražio od generalnog sekretara UN da predlog o preustrojstvu UNMIK na Kosovu stavi pred Savet bezbednosti svetske organizacije. Na žalost, mi uvek imamo u zasedi neprijatelje evropskih integracija i saradnje sa svetom, pa je to odmah dočekano kao prodaja Kosova, gubljenje integriteta i teritorije, rekao je Mićunović, koji je objasnio da je pismo lično upućeno Tadiću. Mićunović je ponovio da je Demokratska stranka protiv toga da Misija Evropske unije, EULEX dođe na Kosovo bez odluke Saveta bezbednosti UN.

A direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da će proglašenje Ustava proizvesti novi talas priznavanja nezavisnosti Kosova. Mnogo je lakše dobiti priznanje posle ustava i izbora, nego samo na osnovu deklaracije o nezavisnosti, rekao je Janjić i ocenio da Priština računa da bi do kraja godine 100 država moglo da prizna Kosovo.

XS
SM
MD
LG