Linkovi

Buš izrazio razočarenje zbog toga što je Iran odbio međunarodni podsticajni paket


Američki predsednik Džordž Buš izrazio je razočarenje zbog toga što je Iran odbio međunarodni podsticajni paket, koji mu je ponuđen s namerom da Teheran odustane od svog nuklearnog programa. Posle razgovora sa svojim francuskim kolegom Nikolasom Sarkozijem u Parizu, Buš je rekao da je to znak narodu Irana da su njihovi lideri spremni da nastave da ih izoluju. Sarkozi je istakao da Iranci zaslužuju bolje od bezizlaznog položaja u koji ih gura njihova Vlada.

Predsednik Buš takođe je apelovao na predsednika Sirije Bašara al-Asada da prekine da sarađuje sa Iranom i obustavi da pruža utočište teroristima. Buš je izrazio snažnu podršku stvaranju palestinske države i apelovao na sirijskog lidera da pomogne u tom procesu. Govoreći o Iraku, američki predsednik je rekao da je uveren da će biti postignut dogovor o statusu američkih trupa u toj zemlji, uprkos jučerašnjem komentaru iračkog predsednika Nurija al-Malikija, da su pregovori zaspali u ćorsokak.

Solana se nada da će Iran uskoro odgovoriti na nove podsticaje

Komesar Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je da se nada da će Iran uskoro odgovoriti na nove podsticaje, koji su mu ponuđeni u zamenu da obustavi svoj nuklearni program. Međutim, Teheran je nagovestio da neće pristati na bilo kakav dogovor.

Solana je na današnjoj konferenciji za novinare izjavio da očekuje odgovor Irana, nekoliko sati pošto je tokom razgovora u Teheranu, iranskom ministru spoljnih poslova Manučeru Motakiju, predstavio predlog paketa šest svetskih sila, koji sadrži ekonomske i trgovinske podsticaje.

Portparol iranske vlade Golam Hosein Elham rrekao je novinarima da Teheran neće razmatrati nijednu ponudu, kojom se od te zemlje traži da prekine program obogaćivanja uranijuma. Solana je izjavio je da EU spremna da pregovara oko paketa beneficija, ali je dodao da Iran, dok traju ti pregovori, mora da suspenduje svoj nuklearni program.

XS
SM
MD
LG