Linkovi

Buš: SAD i Evropa moraju da učine više na podsticanju sloboda na Bliskom istoku


Predsednik Džordž Buš koristi svoju poslednju posetu Evropi u tom svojstvu da naglasi - kako on to naziva - novu eru u transatlantskim odnosima. Buš ističe da Sjedinjene Države i Evropa moraju sada da učine više na podsticanju sloboda na Bliskom istoku.

Predsednik Buš kaže da je vreme da se saveznici prestanu da se bave samo transatlantskim odnosima i obrate više pažnje na svetska pitanja.

”Sve više se bavimo pitanjima od globalne važnosti. Umesto da se fokusiramo na naše razlike sada smo sve više ujedinjeni u našim interesima i idealima.“

Buš kaže da ujedinjena i slobodna Evropa, posle Hladnog rata, mora da se potrudi da i drugi delovi sveta žive u miru i prosperitetu.

”Uspon slobodnih i naprednih društava na širem Bliskom istoku od suštinske je važnosti za mir u 21. veku, isto kao što je uspon slobodne i napredne Evrope bio od suštinske važnosti za mir u 20. veku.“

U govoru održanom kraj pariskog sedišta Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj Buš je govorio o izazovima koje predstavljaju Irak, Iran, Liban, Sirija i Avganistan. Tokom čitave evropske turneje Buš je pozivao evropske zemlje da povećaju broj vojnika i pomoć koju šalju Kabulu. Kraj sedišta OECD-a on je rekao da je Francuska ispunila svoja obećanja i odao posebno priznanje francuskom predsedniku Nikolasu Sarkoziju.

Predsednik Sarkozi je rekao da se na kocki u toj zemlji nalazi budućnost naših vrednosti i vrednosti Severnoatlantskog saveza. On je u pravu. Naše zemlje moraju da osiguraju da Avganistan nikada više ne bude terorističko utočište.“

Taj govor bio je prvi javni nastup predsednika Buša u Parizu, tokom njegove poslednje zvanične posete francuskoj prestonici. Njegov današnji dan počeo je u Rimu, posetom Vatikanu i papi Benediktu. Umesto uobičajene audijencije u svom privatnom kabinetu, papa Benedikt je dočekao američkog predsednika van zgrade i poveo ga u šetnju kroz vatikanski vrt.

Sedeći u stolicama na travnjaku Buš i papa su odslušali nastup hora, zatim su se popeli u restauriranu srednjovekovnu kulu da bi razgledali okolinu, posle čega su sišli u kriptu u kojoj se papa često moli. Predstavnica Bele kuće Dejna Perino kaže da su razgovarali o ljudskim pravima, borbi protiv ejdsa u Africi i siromaštvu u svetu. Ona kaže da su Buš i papa uspostavili dobar odnos što im je omogućilo da razgovaraju o najrazličitijim temama.

XS
SM
MD
LG