Linkovi

Boris Tadić: O rekonfiguraciji treba da odluči Savet bezbednosti UN


Zvaničnici Srbije oglasili se povodom najave generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o rekonfiguraciji međunarodnog prisustva na Kosovu.

Predsednik republike Boris Tadić preneo je u odgovoru generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu stav Srbije da o rekonfiguraciji treba da odluči Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija i istakao da bi, sve dok se ne pronađe kompromisno rešenje za budući status južne srpske pokrajine, međunarodna zajednica trebalo da zadrži centralnu ulogu u očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu. Zbog toga struktura i sastav međunarodnog prisustva ostaju od izuzetnog značaja, naglasio je Tadić i istakao da je Srbija spremna da nastavi angažovanje u dijalogu s Ujedinjenim nacijama kako bi se postigao zadovoljavajući dogovor. U pismu generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, predsednik Srbije je ocenio da stabilna i napredna budućnost zapadnog Balkana leži u Evropskoj uniji, da zato EU treba da odigra značajnu ulogu u prevazilaženju prepreka do ispunjenja ovog cilja i da je to naročito tačno kada se uzmu u obzir problemi vezani za Kosovo, jer su oni među najtežim s kojima se suočava region.

A ministar za Kosovo u odlazećoj Vladi Slobodan Samardžić optužio je generalnog sekretara UN Ban Ki Muna da je prekoračio ovlašćenja predlogom o rekonstrukciji UNMIK-a i da kroz mala vrata nameće Ahtisarijev plan:

«Za Beograd je taj plan neprihvatlji i nikako ne može da se saglasi sa tim da generalni sekretar godinu dana posle odbijanja tog plana pokušava da ga prošvercuje na mala vrata kroz svoja obaveštenja UN».

Koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da je generalni sekretar UN Ban Ki Mun prihvatio ideju protiv koje je bila Rusija u vezi sa budućom misijom Evropske unije na Kosovu :

«Ta ideja je da se kroz proces rekonstrukcije UNMIK-a obezbedi zajednička privremena misija UMNIK-a i Euleksa».

Rekonfiguracija međunarodnog prisustva na Kosovu biće tema kojom će se baviti i nova vlada u Beogradu. Prema učestalim najavama iz proevropske i koalicije okupljene oko Socijalističke partije iduća nedelja mogla bi biti odlučujuća za formiranje parlamentarne većine koja bi obrazovala proevropsku vladu.

XS
SM
MD
LG