Linkovi

Vujičić: Očekujem da Crna Gora stane na stranu kosovskih Crnogoraca


Udruženja Crnogoraca Kosova zatražilo je od crnogorskih vlasti da diplomatskim putem pomognu da pet hiljada tamošnjih Crnogoraca dobije mjesto u kosovskom Ustavu.

Predsjednik udruženja Crnogoraca Kosova Slobodan Vujičić, koji je danas razgovarao sa šefom diplomatije Milanom Roćenom, tvrdi da kada bi se na Kosovo vratili raseljeni Crnogorci bilo bi ih oko 30 hiljada.

“Imate 2,1 odsto zemlje u Metohiji koja je crnogorska. Imate ljude koji imaju po 20, 30 hektara koje nisu prodavali, kao što se dešava u centralnom dijelu Kosova gdje Srbi prodaju sve. U Metohiji rijetko ko prodaje. Ti ljudi da ne planiraju da se vrate, i oni bi to prodali”, rekao je Vujičić “Vijestima”.

On je negodovao što su u kosovskom Ustavu kao konstitutivni narodi pobrojani “Egipćani i Aškalije koji su tamo 15 godina, a ne i Crnogorci koji su u Metohiji vjekovima”.

Vujičić je kazao da je razgovarao sa savjetnikom zamjenika premijera Kosova i predstavnikom tamošnje ustavne komisije koji su mu rekli da je pravo Crnogoraca moguće obezbijediti kroz eventualni ustavni amandman.

“Očekujem da Crna Gora stane na stranu kosovskih Crnogoraca. Crna Gora ima obavezu, mi smo njihova dijaspora”, kaže Vujičić.

On je naveo da priželjkuje da Crnogorci na Kosovu imaju isti tretman kao Albanci u Crnoj Gori. “Samo toliko, da bude reciprocitet i ništa više. I da nas izjednače sa ostalim zajednicama, makar kao sa Egipćanima”.

Ambasador Rusije u Podgorici Jakov Gerasimov poručio da u vezi sa priznanjem nezavisnosti Kosova neće davati savjete Crnoj Gori. On je rekao da zemlje same moraju da donesu odluku po tom pitanju koje je veoma delikatno za čitav region.

No, više nema sumnje da će crnogorska odluka o priznanju Kosova umnogome zavisiti i od odnosa prema nacionalnim Crnogorcima u kosovskom ustavu.

XS
SM
MD
LG