Linkovi

Identitet haškog optuženika Stojana Župljanina potvrđen DNK analizom


Identitet haškog optuženika Stojana Župljanina potvrđen DNK analizom, a započeo je i proces njegovog izručenja Haškom tribunalu.

Župljanin je na saslušanju u Specijalnom sudu negirao svoj identitet navodeći da se zove Branislav Vukadin. Portparol Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu Ivana Ramić izjavila je da je analizom DNK potvrđen identitet Stojana Župljanina koji je uhapšen u jednom stanu u Pančevu. Branilac Stojana Župljanina, advokat Igor Pantelić izjavio je da je zvanično obavešten o rezultatima DNK analize i o određivanju pritvora za njegovog branjenika. Pantelić je rekao da će Župljaninu u petak biti uručena haška optužnica o kojoj bi trebalo da se izjasni i da je počeo proces izručenja Haškom sudu. A predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da su obaveštajne službe tri dana nadgledale kretanje Župljanina.

Veće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu osudilo je trojica pripadnika paravojnih formacija "Žute ose" i "Pivarski" na ukupno 31 godinu zatvora zbog zločina koje su počinili od 1992. do 1995. godine na području opštine Zvornik. Dragan Slavković osuđen je na 15 godina zatvora, Ivan Korać na 13, a Siniša Filipović na tri godine.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da nije zadovoljan presudama izrečenim za zločine u Zvorniku i najavio je žalbu. Na teritoriji Zvornika desili su se na najkrvaviji zločini na prostoru bivše Jugoslavije i tamo je prema podacima kojima raspolažemo, stradalo 900 ljudi, rekao je Vukčević i naglasio da je to tek početak jer Tužilaštvo radi Zvornik 2 i Zvornik 3. i tek će na kraju dati ocenu celog slučaja Zvornik.

XS
SM
MD
LG