Linkovi

Izrael nastoji da sklopi primirje sa ekstremističkom grupom Hamas


Izraelska delegacija u Kairu nastoji da, uz pomoć egipatskih posrednika, sklopi sporazum o primirju sa ekstremističkom grupom Hamas, koja kontroliše pojas Gaze. Izrael je poslao svoju delegaciju pošto je kabinet za bezbednost odustao od pretnje da će preduzeti obimnu vojnu akciju u Gazi zbog svakodnevnih palestinskih raketnih i minobacačkih napada na Izrael. Ministar odbrane Ehud Barak izrazio je nadu da će primirje biti sklopljeno.

Barak je rekao da se borio u mnogim ratovima i da smatra kako je sveta dužnost da se pre slanja vojnika u borbu isprobaju sve druge opcije za postizanje mira.

Izrael okleva da napadne Gazu u strahu od žrtava među izraelskim vojnicima i palestinskim civilima, kao i od međunarodne osude. Međutim, Hamas kaže da sporazum o primirju još nije na pomolu.

Lider Hamasa, Haled Mašal, kaže da Hamas ne pristaje na izraelski zahtev da u okviru sporazuma o primirju oslobodi zarobljenog izraelskog vojnika, Gilada Šalita - osim ako Izrael ne uzvrati oslobađanjem stotina palestinskih zatvorenika.

Nastojanja na postizanju primirja odvijaju se u jeku sve većeg pritiska na izraelskog premijera Ehuda Olmerta da se povuče, zbog umešanosti u skandal sa korupcijom.

Ministar odbrane Ehud Barak kaže da će Laburistička stranka - važnija članica Olmertove koalicije - podržati predlog za raspisivanje vanrednih izbora ako premijer ne podnese ostavku. To je drugi udarac za Olmerta u poslednja dva dana. U sredu, njegova stranka, Kadima, započela je proces preliminarnih izbora za novog predsednika stranke. Olmertov politički opstanak doveden je u pitanje pošto je jedan američki biznismen posvedočio da mu je davao koverte pune novca, koji je Olmert trošio za svoj ekstravagantni stil života. Ankete pokazuju da većina Izraelaca veruje da je Olmertova vlada suviše nestabilna da bi mogla da donosi odluke o ratu ili miru.

XS
SM
MD
LG