Linkovi

Busek: Crnogorsko odlaganje aplikacije za članstvo u EU mudra odluka


Specijalni koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Erhard Busek smatra da bi bilo pogrešno u ovom momentu tražiti od Brisela da prihvati crnogorsku aplikaciju za članstvo, dok ta država ne prihvati Lisabonski sporazum.

Busek je kazao da je crnogorsko odlaganje aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji mudra odluka.

"Pretpostavljam da je strategija koju ima Vlada u tome da ispuni neke uslove, prije nego li ‘napiše pismo’ EU, da ispuni aquis communitaire, koji definiše i uslove za prijem, kao i da pokaže da ima volju da primijeni te uslove. Ipak, u ovom momentu, tražiti od Brisela da prihvati aplikaciju je pogrešno, dok se ne prihvati Lisabonski sporazum", kazao je Busek crnogorskim medijima.

Busek je dodao kako je zbog toga loptica na dijelu terena EU, kada je riječ o jugoistočnoj Evropi i proširenju. Prema njegovim riječima, svim članicama EU je jasno da države jugoistoka Evrope, koje su ostale van Unije treba i da uđu u EU.

"To je najavljeno još 2003. godine na Solunskom samitu. Ipak, to mnogo zavisi od toga kada će za to biti spremna i EU, ali i države koje se priključuju. Problem je, ipak, trenutno više na strani država članica, nego na strani država koje apliciraju", tvrdi Busek.

Iako se u javnosti, kada je u pitanju priznanje Kosova, u posljednje vrijeme često pominje riječ ‘pritisak’, američki ambasador u Podgorici Roderik Mur rekao je da na Crnu Goru niko ne vrši pritisak da prizna nezavisnost Kosova.

On je rekao da Sjedinjene Američke Države i njena ambasada u Podgorici imaju redovan dijalog ne samo sa crnogorskom vlašću nego i sa opozicionim partijama o spektru pitanja iz domena spoljne politike i regionalnih pitanja uključujući i Kosovo.

Mur je ponovio da SAD ne vrše pritisak na Crnu Goru da prizna Kosovo i dodao:

"Odgovor je jasan ne. Mi veoma poštujemo Crnu Goru kao suverenu zemlju, kao našeg dragocjenog partnera i na njoj je da odluči".

XS
SM
MD
LG