Linkovi

Dmitri Medvedev predlaže novu evropsku bezbednosnu strukturu


Ruski predsednik Dmitri Medvedev predlaže novu evropsku bezbednosnu strukturu koja bi, po svemu sudeći, zamenila NATO i možda umanjila uticaj Sjedinjenih Država na tom kontinentu.

Predsednik Medvedev kaže da postojeće evropske bezbednosne strukture - NATO, OEBS i Sporazum o konvencionalnim snagama u Evropi - ne izlaze u susret današnjim izazovima.

U govoru na Ruskoj medijskoj konferenciji, u Moskvi, Medvedev je odgovorio sa NE na sopstveno pitanje o tome da li je severnoatlanski savez dovoljan da reši sve probleme stare Evrope.

Ruski lider je rekao da bi za pronalaženje odgovora na pitanje šta bi mogla da bude osnova za nov bezbednosni aranžman u Evropi trebalo održati poseban samit na kome bi sve evropske zemlje zastupale sebe, bez delegiranja autoriteta drugim entitetima.

Nezavisni ruski vojni analitičar Pavel Felgenhauer izjavio je za Glas Amerike da Moskva nije zadovoljna proširivanjem NATO-a niti OEBSa. Ta 56-člana organizacija kritikovala je nedavne izbore u Rusiji kao neregularne, uključujući martovsko glasanje kojim je Medvedev doveden na vlast.

Medjutim, Felgenhauer kaže da najnoviji predlog Kremlja nema nikakvu budućnost.

Felgenhauer kaže da je predloženi sporazum hladnoratovskog tipa koji bi podelio Evropu na uticajne sfere i da će ga Zapad odbaciti kao neprihvatljiv. Felgenhauer primećuje da Moskva ima glas u NATOu, preko saveta NATO –Rusija, ali ne i pravo glasa, što, kako kaže taj analitičar, stoji iza pokušaja Rusije da kreira alternativnu organizaciju u kojii bi bila prunopravna članica.

Predlog ruskog predsednika za održavanje samita o evropskoj bezbednosti takodje bi izostavio Sjedinjene Države i Kanadu. Istovremeno, ruski lider je priznao da njegova zemlja deli odgovornost sa Sjedinjenim Državama u održavanju globalne stabilnosti i bezbednosti.

On je takodje izrazio oprezni optimizam o američko ruskim odnosima, dodavši da će Rusija saradjivati u reagovanjima na globalne izazove sa bilo kim ko bude izabran za novog američkog predsednika.

XS
SM
MD
LG