Linkovi

Gljivice crvenog kineskog pirinča sprečavaju bolesti srca


Rezultati nove studije pokazali su da preparati koji sadrže ferment gljivica crvenog kineskog pirinča, mogu značajno da smanje rizik od srčanog udara. Medjutim, američka Agencija za hranu i lekove upozorava pacijente da ne uzimaju te preparate proizvoljno, jer od njih mogu da imaju više štete nego koristi.

Kinezi su vekovima koristili gljivice crvenog pirinča za lečnje problemasa cirkulacijom krvi. Izgledalo je da su Kinezi na tragu nečeg velikog. Aktivni sastojak u gljivici crvenog pirinča je lovastatin, korišćen u leku koji smanjuje nivo holesterola - Mevakoru.

Kineski istraživači objavili su da preparati na bazi gljivice crvenog pirinča smanjuju rizik od ponovljenog srčanog napada za 45 odsto, na osnovu studije koja je pratila skoro 5 hiljada pacijenata koji su već imali srčani napad.

Tokom više od pet godina, oni koji su uzimali ekstrakt gljivica crvenog pirinča, takodje su za jednu trećinu umanjili rizik od ugradnje bajpasa ili angioplastije - smrti od srčanih oboljenja ili smrti uopšte posmatrano.

Ipak, istraživači navode da preparat koji je korišćen u studiji nije isti kao oni koji se već prodaju u američkim prodavnicama.

Zapravo, prošle godine, američka Agencija za hranu i lekove upozorila je potrošače da ne kupuju tri vrste preparata od gljivica crvenog pirinča koji sadrže lovastatin. Šta zabrinjava američke zdravstvene vlasti? Bez lekarskog recepta, pacijenti možda neće dobiti delotvornu dozu, a takodje mogu da osete neželjene efekte i bjihovo štetno medjusobno delovanje sa drugim medikamentima.

XS
SM
MD
LG