Linkovi

Đukanović negira da u njegovoj vladi postoji anti-evropski lobi


Na press konferenciji održanoj povodom 100 dana Vlade, crnogorski premijer Milo Đukanović negirao je da u Vladi postoji antievropski lobi i ustvrdio da odlaganje podnošenja aplikacije za članstvo u EU neće usporiti Crnu Goru na evropskom putu.

“U prethodnih sto dana Crna Gora je učvrstila stabilnost, sačuvala dinamičan tempo razvoja, stvorila važne pretpostavke za dalje ubrzanje tog procesa i napravila krupne korake na putu do svojih evropskih i evroatlanskih ciljeva”, kazao je Đukanović na konferenciji za novinare, povodom sto dana rada njegovog kabineta.

On je naveo da je Crna Gora na magistralnom kursu evropskih i evroatlanskih integracija sa krajnjim ciljem – punopravnog članstva u NATO i EU. Premijer tvrdi da je njegova Vlada u proteklih 100 dana uspjela da tim procesima da novu, realno moguću dinamiku.

“Da pojača samopouzdanje i optimizam građana Crne Gore, učvrsti povjerenje međunarodne javnosti, posebno investicione, u pouzdanost crnogorskog demokratskog i poslovnog ambijenta i da u front posvećenih evropskoj budućnosti Crne Gore uključi što širi krug ne samo političkih subjekata, nego i građana”, rekao je Đukanović.

Premijer je negirao da u crnogorskoj Vladi postoji antievropski lobi i ustvrdio da odlaganje podnošenja aplikacije za članstvo u EU neće usporiti Crnu Goru na evropskom putu.

Prema njegovim riječima, Crna Gora uspješno implementira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji se redovno razmatra u okviru uspostavljenih zajedničkih struktura EU i Crne Gore. On je rekao da će Crna Gora do 2012. iz evropskih fondova dobiti 166 miliona EUR za jačanje administrativnih kapaciteta i programa prekogranične saradnje.

Đukanović je najavio da će Vlada, u cilu efikasnog ispunjavanja uslova za što brže uključivanje Crne Gore na bijelu Šengen listu, usvojiti Akcioni plan za implementaciju Mape puta. On je kazao da Vlada nije samo na riječima, već i na djelu posvećena borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Vlada je usvojila čitav niz novih mjera koje se odnose se na dalju zakonodavnu reformu, efikasnije krivično gonjenje, prevenciju, edukaciju, kao i jačanje kapaciteta svih antikoruptivnih vladinih institucija. Broj uključenih institucija je proširen sa 32 na 54”, rekao je premijer.

On je ocijenio da reforma pravosuđa predstavlja jedan od ključnih preduslova daljeg demokratskog razvoja i efikasnije borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Đukanović je ponovio da će se Crna Gora o pitanju Kosova izjasniti svohno svojim interesima i opredjeljenju za nastavak evropskih i evroatlanskih integracija.

„Nijesmo spremni da dijelimo iluzije i da tumaramo za tuđim zabludama, sa bilo koje adrese da dolaze i da na taj način pokazujemo bliskost i poštovanje zajedničke istorije“, kazao je crnogorski premijer.

Premijer je naveo da je u istoriji bilo mnogo slučajeva kada se Crna Gora povodila za interesima drugih.

XS
SM
MD
LG