Linkovi

Fabris: Međunarodno okruženje neće povoljno uticati na Crnu Goru


Međunarodno okruženje neće povoljno uticati na Crnu Goru ali će njena ekonomija i ove godine ostvariti visoku stopu rasta, procjenjuju u Centralnoj banci.

Glavni ekonomista CBCG, Nikola Fabris, u kvartalnom izvještaju navodi da globalna finansijska kriza utiče na rast kamatnih stopa, otežan pristup likvidnim sredstvima, kao i na odliv portfolio investicija.

’’Kontinuirani rast cijena nafte i poljoprivredno-prehrambenih proizvoda direktno povećava inflaciju u Crnoj Gori. Slabljenje dolara utiče na opadanje konkurentnosti ekonomija vezanih za euro, pa i crnogorske’’, kaže Fabris.

Svi ti faktori, kako je dodao, usporavaju rast ili izazivaju pojavu recesije na razvijenim tržištima koja opet ima povratni negativni efekat na crnogorsku privredu.

’’Ipak i pored tih faktora očekujemo da će Crna Gora i ove godine ostvariti visoku stopu rasta. Naša očekivanja bazirana su na izuzetno visokim stopama rasta u prvom kvartalu u industriji, turizmu, šumarstvu i građevinarstvu’’, rekao je Fabris.

On je podsjetio da je prvi ovogodišnji kvartal karakterisao rast ekonomske aktivnosti, fiskalna politika se i dalje vodi na ‘’zdravim’’ osnovama, a mjere CBCG su se pokazale efikasnim u zaustavljanju kreditne ekspanzije.

Prema procjenama Sekretarijata za razvoj, bruto domaći proizvod u prva tri mjeseca iznosio je 586,6 miliona EUR, što je realni rast od 8,1 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

’’Ovi podaci potvrđuju da se nastavila ekspanzija iz prethodnih par godina i da se Crna Gora svrstava u grupu privreda u tranziciji sa najbržim ekonomskim rastom’’, navedeno je u kvartalnom izvještaju glavnog ekonomiste CBCG.

XS
SM
MD
LG