Linkovi

Izrael veruje da Iran razvija nuklearno oružje koje predstavlja egzistencijalnu pretnju


Izrael povlači pretnju da će napasti Iran. Funkcioneri izraelskog ministarstva odbrane negirali su komentare ministra Šaula Mofaza koji je prošle nedelje izjavio da je izraelski napad na iranske nuklearne objekte «neizbežan».

Ta izjava je dovela do poskupljenja nafte za devet odsto. Izvori u ministarstvu navode da takva, neodgovorna saopštenja, otežavaju Izrealu da ubedi zapad da pooštri sankcije prema Iranu. Izrael veruje da Iran razvija nuklearno oružje koje predstavlja egzistencijalnu pretnju, mada Teheran tvrdi da je njegov nuklearni program isključivo mirnodopski.

Mofazove primedbe su u širokim krugovima vidjene kao borba za vlast u izraelskoj vladajućoj stranci, Kadimi. Potpredsednik vlade, Matan Vilnai, rekao je da Mofaz želi da se predstavi kao oštar političar, dok vodi kampanju sa ciljem da nasledi premijera Ehuda Olmerta, koji bi mogao biti smenjen zbog korupcionaškog skandala.

Vilnai je izraelskom radiju rekao kako je neprihvatljivo preokrenuti «jedno od pitanja sa najvećim strategijskim značajem u političku igru.»

Još od kraja 2005. godine, kada je iranski predsednik pretio da će zbrisati Izrael sa svetske mape, čuju se nagadjanja o izraelskom preventivnom napadu na Iran. Medjutim, ministar u izraelskoj vladi Rafi Eitan traži od Šaula Mofaza i drugih da se uzdrže od tih pretnji.

«Zabranjeno je govoriti o tim stvarima», kaže ministar Eitan, inače bivši operativac u izraelskom Mosadu. On veruje da je, kad je reč o vojnoj opciji protiv Irana, tajnost ipak najbolja politika.

XS
SM
MD
LG