Linkovi

Dve firme nastoje da podstaknu interesovanje za vozila na električni pogon


Kako cene benzina rastu hibridni automobili sve su popularniji. Iako proizvodi sopstvene hibridne modele japanski proizvođač automobila Tojota udružio se sa jednom manjom američkom firmom iz Severne Karoline u konstruisanju vozila na čisto električni pogon.

”Naše vozilo se veoma razlikuje od klasičnog automobila jer ima potpuno električni pogon sa litijumskim akumulatorima i našim specijalnim sistemom za kontrolu struje,“ kaže Ron Serven inženjer za razvoj u firmi Hajbrid teknolodžis, koja se bavi razvojem vozila na električni pogon. Ovaj Tojotin model jaris, isti je kao benzinski sve dok se ne zaviri pod haubu kada može da se vidi da je njegov klasični motor zamenjen snažnim električnim motorom. U fabrici te kompanije, u Morisvilu, u Severnoj Karolini, mogu se videti mnogi poznati modeli - Tojotin jaris, Krajzlerov Pi-ti kruzer i mali Smart kar. Serven kaže da električna vozila pružaju sasvim drugačiji doživljaj.

”Čim sednete za volan odmah primećujete da šumovi od točkova i druge zvuke,“ kaže Ron Serven. ”To je zato što nismo svesni koliko je benzinski motor zapravo bučan - iako nam se čini da nije...“

”...Vrlo je tih, gotovo nečujan, polazak je bez trzaja, a ubrzanje snažno jer električni motori imaju veliki obrtni momenat,“ kaže Serven.

Električna vozila su štedljiva i jeftina za održavanje.

”Izvađeni su praktično svi delovi koji se zamenjuju. Vozilo nema svećice, filtere za ulje i vazduh... sve je to nepotrebno. Zato je cena održavanja znatno niža nego kod klasičnog vozila,“ kaže Serven.

On dodaje da su vozila prepravljena u njegovoj firmi savršenija od ranijih električnih vozila.

”U prošlosti, akumulatori su bili veoma problematični. Ali u proteklih deset godina napravljen je veliki pomak. Akumulatori od 72 kilograma sada daju isti učinak kao nekadašnji akumulatori teži od jedne tone,“ kaže Serven.

On dodaje da su vozila sa litijumskim akumulatorima snažna koliko i ona sa klasičnim motorima. Na primer Pi-ti kruzer sa deset litijumskih akumulatora ubrzava do sto kilometara na sat za sedam i po sekundi, slično kao model sa šestocilindričnim motorom. Šestočasovno punjenje akumulatora dovoljno je za prelaženje dve stotine kilometara.

”Ovo je vojno vozilo, dizajnirano za prebacivanje avionima. Vrlo je brzo i startno, sa maksimalnom brzinom od 140 kilometara na sat i dometom od 200 kilometara, ali staje u kontejner od svega metar i po sa metar i po, dakle pogodno je za prenos avionom,“ kaže Serven.

Električna vozila nisu jeftina. Ali Linda Hil, marketing menadžer firme Hajbrid teknolodžis, kaže da treba imati na umu uštede u troškovima za benzin i održavanje, u periodu od sedam do deset godina.

”Želimo da električna vozila sa litijumskim akumulatorima postanu popularna među običnim kupcima u Americi i da se ostvari postepeni prelaz na šire korišćenje električne energije,“ kaže Linda Hil.

XS
SM
MD
LG