Linkovi

AIPAC: Bela kuća i demokrate fokusiraju se na izraelsku bezbednost


Nedavna konvencija proizraelske lobističke organizacije AIPAC, odnosno Američko-izraelskog odbora za odnose sa javnošću, navela je i predsednika Buša i predsedničkog kandidata Demokratske stranke, senatora Baraka Obamu, da jasno stave do znanja da se ništa neće izmeniti u američkim odnosima sa Izraelom. Politički analitičari navode da je Obama iskoristio ovu priliku da pruži uveravanja skeptičnim američkim Jevrejima da će, u svojstvu predsednika, osigurati Izraelu bezbednot svim mogućim sredstvima.

Od Bele kuće do demokrata, koji imaju aspiracije da idju u nju, bezbednost Izraela ovih dana je bila zajednička tema u Vašingtonu. Predsednik Buš je održao nezvanični sastanak sa izraelskim premijerom Ehudom Olmertom, koji je došao u Vašington da se obrati konvenciji AIPAC-a. Predsednik Buš je premijeru Olmertu pružio uveravanja u pogledu najveće brige Izraela, odnosno nastojanja Irana da se domogne nuklearnog oružja.

«Dosta vremena smo proveli u razgovoru o Iranu, koji je suštinska pretnja miru. Veoma je važno da svet tu pretnju ozbiljno shvati,» rekao je presdednik Buš.

Neposredno nakon što je obezbedio dovoljan broja delegata za osvajanje predsedničke nominacije Demokratske stranke, senator Barak Obama se obratio prisutnima na konvenciji AIPAC-a. Jevrejski birači u državama poput Floride su, kako mediji navode, skeptični u pogledu Obamine predanosti Izraelu i razmišljaju da li da glasaju za njega. Obama je nastojao da otkloni sumnje u pogledu njegove podrške jakoj vezi Izraela i Sjedinjenih Država.

«Dozvolite da budem jasan. Bezbednost Izraela je nepovrediva. O tome se ne može pregovarati.»

Obama je jasno stavio do znanja kako veruje da su odlučni razgovori najbolji način za suočavanje sa Iranom i drugim bezbednosnim pretnjama, ali je ukazao da će kao predsednik, ukoliko razgovori ne uspeju, biti spreman da preduzme sve neophodne akcije u cilju osujećenja nuklearne pretnje od strane Irana.

«Takodje ćemo upotrebiti sve elemetne američke moći da izvršimo pritisak na Iran. Učiniću sve u svojoj moći da sprečim Iran da se domogne nuklearnog oružja - sve u svojoj moći da sprečim Iran da se domogne nuklearnog oružja – sve!”

Senatorka Hilari Klinton, koja je poražena u trci za predsedničku nominaciju Demokratske stranke, takodje se obratila AIPAC-u jasnim stavom o odnosima izmedju Sjedinjenih Država i Izraela.

«Znam da senator Obama deli moje gledište da naredni predsednik mora biti spreman da kaže svetu da je američki stav neizmenljiv, da je naša rešenost beskompromisna, naš stav nešto o čemu se ne može pregovarati. Sjedinjene Države stoje uz Izrael.»

Verovatni predsednički kandidat Republikanske stranke Senator Džon MekKejn, se takodje obratio AIPAC-u i tom prilikom jasno stavio do znanja da promena administracije neće izmeniti odnose izmedju Sjedinjenih Država i Izraela.

XS
SM
MD
LG