Linkovi

I dalje traju pregovori oko parlamentarne većine koja bi formirala Vladu


Najviše poslanika u novom parlamentu ima proevropska koalicija okupljena oko Demokratske stranke, a lider te partije Boris Tadić izjavio je na sednici Glavnog odbora da to ništa znači ako proevropska koalicija ne formira Vladu. Tadić je zato pozvao Glavni odbor svoje stranke da podrži formiranje vlade sa koalicijom okupljenom oko Socijalističke partije jer i ta stranka želi evropsku budućnost Srbije i poručio da sa socijalistima treba formirati i lokalne koalicije. Tadićh je izjavio da ne traži podršku za vladu sa Vojislavom Koštunicom i Vojislavom Šešeljom.

I predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković smatra da ako je konstitutivna sednica Skupštine zakazana za sredu, do četvrtka treba da se napravi većina za formiranje Vlade. Srbija nije ničija dedovina i zato mora da dobije vladu čiji je kriterijum sposobnost, a ne podobnost, rekao je Marković i ponovio stav da ne treba odlagati formiranje vlade i da koalicija oko SPS-a treba da formira Vladu sa Demokratskom strankom.

S druge strane, predsednik Nove Srbije Velimir Ilić tvrdi da će narodnjačka koalicija sa radikalima i socijalistima formirati novu vladu i bez lidera Jedinstvene Srbije Dragana Markovića, ili će u protivnom biti novih izbora. I Ilić smatra da vladu treba formirati što pre jer je Srbija trenutno u nezapamćenoj ekonomskoj krizi.

XS
SM
MD
LG