Linkovi

Američki predsednik Džordž Buš traži više novca za Irak i Avganistan


Američki predsednik Džordž Buš želi još 178 milijardi dolara za troškove vođenja rata u Avganistanu i Iraku. Opozicione demokrate traže da se u taj predlog zakona uključi i novac namenjen domaćim programima, ali predsednik Buš kaže da će staviti veto ukoliko se ti programi ne uklone.

Predsednik Buš kaže da je hitno potrebno više novca za vojne operacije u Avganistanu i Iraku.

"Svakog dana, muškarci i žene u našim oružanim snagama rizikuju svoje živote da osiguraju bezbednost svojih sugrađana. Oni služe hrabro i časno. Zaslužili su poštovanje svih Amerikanaca i zaslužuju punu podršku Kongresa. Često čujem članove Kongresa koji kažu da se protive ratu, ali da i dalje podržavaju trupe. Sada imaju šansu da to i dokažu".

Ukoliko zakonodavci ne budu reagovali, ključni računi u Sekretarijatu odbrane uskoro će presušiti, kaže predsednik Buš. U svom redovnom radio obraćanju naciji, on upozorava da bi civilni službenici mogli da se suoče sa privremenim otpuštanjem sledećeg meseca. Posle jula, dodaje predsednik Buš, Pentagon više neće moći da isplaćuje američke vojnike, uključujući i one koji služe u Avganistanu i Iraku.

Zakonodavci su dobili predsednikov zahtev za dodatna vojna sredstva još pre 16 meseci. Opozicione demokrate dodale su neke domaće troškove, na taj predlog zakona, čime je cifra prekoračila predsednikovih 178 milijardi. Predsednik Buš kaže da će staviti veto na tu meru, ukoliko prevaziđe ono što kaže da je njegov razumni i odgovorni nivo troškova.

U odgovoru demokrata, kongresmen iz Južne Karoline Džon Sprat kaže da nacrt budžeta za sledeću fiskalnu godinu samo vraća novac, koji predsednik hoće da uskrati obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti. Sprat, koji je predsednik Komisije za budžet Predstavničkog doma, kritikovao je predsednika, jer je višak od 236 milijardi u budžetu pretvorio u rekordne deficite.

"Suočen sa ovim groznim činjenicama, šta predsednik predlaže u budžetu za narednu godinu? Još istog i planinu dugova. Budžet koji su demokrate usvojile ove nedelje ima novi kurs. On ograničava trošenje i drži se pravila da se plaća usput, ali podržava investicije u energiju, obrazovanje u infrastrukturu".

Sprat kaže da će demokratski plan, vredan tri biliona dolara, izbalansirati federalni budžet do 2012. Međutim, on ne predviđa nikakve dodatne troškove za ratove u Avganistanu i Iraku posle sledeće godine i dozvoljava da mnogim rekordnim poreskim olakšicama, koje je predsednik uveo - istekne važnost.

XS
SM
MD
LG