Linkovi

Počela suđenja osumnjičenima za planiranje terorističkih napada na SAD


" hspace=2 src="/serbian/images/ap_guantanamo_cuba_US_camp_justice_05Jun08_eng_175.jpg" width=191 align=right vspace=2 border=0>Šest i po godina posle 11. septembra 2001, čovek optužen da je smislio terorističke napade na Njujork i Vašington, Halid Šeik Mohamed i četiri njegova saučesnika, biće izvedeni pred sud za ratne zločine, u američkoj bazi Gvantanamo, na Kubi. Biće to istovremeno i ozbiljna proba za taj kontroverzni sud, čiju pravnu osnovu sada razmatra i američki Vrhovni sud. Petorici optuženih preti smrtna kazna.

Optuženici su danas prvi put izvedeni pred sud nazvan Vojne komisije, osnovan radi suđenja optuženima u okviru rata protiv terorizma. Prethodni, sličan sistem, ukinut je od strane Vrhovnog suda, koji sada razmatra i sudbinu ovog novog, revidiranog sudskog procesa. Međutim, oficir odgovoran za taj proces, brigadni general Tomas Hartman, kaže da mu je Sekretarijat za odbranu dodelio još nekoliko desetina pomoćnika u nastojanju da se zvanično optuživanje i suđenje optuženima sprovedu što pre. Tokom razgovora sa novinarima, u sredu, general Hartman je govorio o jednom od najosetljivijih pitanja tog procesa - tajnim dokazima.

”Svaki pojedinačni dokaz, bio tajni ili ne, koji bude iznet pred vojni sud, biće podvrgnut reviziji, unakrsnom ispitivanju, suprotstavljanju gledišta i proceni stepena razumevanja od strane optuženih i njihovih pravnih savetnika.“

Ta izjava generala Hartmana nagoveštava da bi tajni dokazi mogli da budu predočeni članovima Al-kaide ali ne i javnosti, ali da će se to najverovatnije dogoditi znatno kasnije na ovom suđenju.

Sudije, tužioci i branioci u procesu su svi vojni pravnici, ali su neki civilni advokati ponudili da se dobrovoljno uključe u tim odbrane. Aktivisti, kao što je Džoen Mariner, iz organizacije Hjuman rajts voč, kažu da nisu ubeđeni da će suđenje biti pravedno. Oni kažu da ovaj vojni sud nedovoljno poštuje prava optuženih, posebno u slučaju dokaza pribavljenih uz pomoć lošeg tretmana. General Hartman kaže da će odluku u svakom pojedinačnom slučaju doneti vojni sudija. Džoen Mariner, kojoj je dozvoljeno da posmatra suđenje, kaže da rođaci gotovo 3 hiljade žrtava terorističkih napada i ostatak javnosti zaslužuju pouzdaniji proces, kakav se vodi pred redovnim američkim sudovima.

”Tako važan slučaj, kao što je suđenje za terorističke napade 2001., trebalo bi da se vodi u federalnom sudu kako bi njegov rezultat predstavljao neku vrstu epiloga u kome bi i američka javnost i ostatak sveta videli da je rezultat suđenja pouzdan i kredibilan.“

Bušova administracija se protivi izvođenju osumnjičenih za terorizam pred federalne sudove, delimično zbog tajnih dokaza.

Ako budu proglašeni krivim, petorici optuženika preti smrtna kazna, ali ako bilo ko od njih bude oslobođen optužbe ipak bi mogao da ostane u zatvoru kao neprijateljski borac. I predsednik Buš i sekretar za odbranu, Robert Gejts, izjavljivali su da bi rado ukinuli zatvor u zalivu Gvantanamo. Međutim, sekretar Gejts je nedavno priznao da nije mnogo napredovao u nastojanju da pronađe alternativni način za postupanje sa osumnjičenim teroristima na tlu Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG