Linkovi

Podgorica: Crnogorska Vlada usvojila Nacionalni program za integraciju


Crnogorska Vlada usvojila je danas Nacionalni program za integraciju (NPI) u Evropsku uniju, koji predstavlja jedan od ključnih dokumenata na evropskom putu Crne Gore.

Nacionalni program za integraciju obuhvata presjek obaveza Crne Gore prema EU u narednih pet godina, odnosno detaljan plan aktivnosti neophodnih da bi bila spremna da preuzme obaveze koje proizilaze iz članstva u Uniji do kraja 2012. godine.

Taj dokument poslužiće kao instrument koordinacije reformi na putu Crne Gore ka EU i osnova za izradu godišnjih programa rada crnogorske Vlade.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Gordana Đurović kazala je da je NPI "živi" dokument i da će svake godine on biti biti analizan i unapređivan.

„Usvajanjem NPI-ja, Crna Gora je pokazala da ima jasnu viziju šta želi strateškim partnerstvom sa EU, da to nije samo ekonomska integracija, već i usvajanje evropskih standarda u svim sferama crnogorskog društva“, kazala je Đurović.

Ona je ocijenila da je izrada NPI-ja bila transparentna i dodala da su u taj dokument, u mjeri mogućeg i prihvatljivog, ugrađene sugestije koje su stigle tokom jednomjesečne javne rasprave.

Đurović je kazala da evropske integracije donose niz benefita koje se prevashodno odnose na rast novih investicija, što će voditi postepenom rastu kvaliteta života građana Crne Gore. Navela je da će Crna Gora iz evropskih fondova do 2011. godine dobiti 166 miliona EUR.

Ona je dodala da će Crna Gora za sprovođenje NPI-a u ovoj godini izdvojiti 4,33 odsto bruto društvenog proizvoda, s tim što će se taj iznos do kraja 2012. povećati na 5,16 odsto.

„Radi se o rentabilnoj investiciji koja se isplati“, kazala je Đurović, navodeći da će Crna Gora u narednom periodu u svoje zakonodavstvo morati da implementira 3,5 hiljada evropskih propisa.

Prema njenim riječima, NPI ima šest poglavlja na oko 560 strana. Prvo poglavlje obuhvata političke kriterijume, drugo – ekonomske, treće sposobnost preuzimanja obaveza iz članstva u EU, četvrto poglavlje odnosi na administrativne i pravosudne kapacitete, peto predstavlja nacionalnu verziju Akija /Acguisa/, dok šesto obuhvata finansijsku procjenu implementacije NPI-a.

Taj strateški dokument koncipiran je na bazi najbolje prakse zemalja koje su ovu fazu integracija uspješno završile, i obuhvata period od 1. januara ove do 31. decembra 2012. godine.

XS
SM
MD
LG