Linkovi

Solana potvrdio konsultacije sa UN oko planiranog angažovanja na Kosovu


Danas je visoki predstavnik EU, Havijer Solana potvrdio evropskim parlamentarcima kako su u toku intenzivne konsultacije sa UN-om oko planiranog evropskog angažovanja na Kosovu- on se nada da će do 15. juna, kako kaže, Eulex "ići u pravom smjeru".

Savim je očito kako sada, kada je reč o sudbini evropske civilne misije, zvanični Brisel računa na podršku medjunarodnog faktora više nego što je to bio slučaj ranije.

Evropljani su ovih dana u užurbanim konsultacijama sa Njujorkom oko početka evropske civilne misije na Kosovu- do 15. juna bi trebalo da bude dogovoreno njeno koordinisanje sa UN-om, potvrdio je danas i visoki predstavnik EU, Havijer Solana.

"Na Kosovu, kao što znate, 15. juna će globalni paket zakona, uključujući i ustav koji je u vrijeme proglašenja nezavisnosti obećan, biti operativan. Do tog vremena bi smo htjeli da se situacija naterenu kreće u pravom smjeru, što znači da se Eulex kreće u pravom smjeru. U stalnom smo kontaktu sa generalnim sekretarom UN, tražeći način kako da to bude ostvareno, i veoma se nadam da ću za par dana biti u prilici da vas izvestim o progresu o ovoj stvari".

Austrijski član EP, Hans Svoboda kaže kako je sada od forme važnija suština- pomoć ljudima na terenu:

"Mislim da je od apsolutne važnosti da imamo pragmatičan stav- čak iako nema formalne UN osnove, bezbednost ljudi, bezbednost zemlje i svih stanovnika Kosova, tyraži od nas da rasporedimo civilne snage koje su neophodne i mi sada ne možemo stati".

Holandski socijalista, član EP, Jan Virsma ne veruje da 15. juna treba očekivati punu operativnost EULEX-a, već pre nešto što bilo pola puta od UNMIK-a do evropske civilne misije:

"Uveren sam da puna EULEX misija u ovom trenutku nije mogućaTreba da poštujemo i poziciju UN-a, baziranu na odlukama Saveta bezbednosti. Naravno, nadamo se da možemo da stvorimo neku vrstu operacije, nešto izmedju EULEX-a i UNMIK-a, kako bi EU mogla da provodi barem neke aktivnosti. Dakle, u okviru onoga šta je moguće a na osnovu Rezolucije 1244. Sve to donekle zavisi kakvu će interpretaciju rezolucije da da generalni sekretar UN-a i šta on vidi kao vlastiti manevarski prostor. Znam da su u toku razgovori EU i UN-a da se vidi kakve su mogućnosti. Sa druge strane, sve treba biti učinjeno tako da bude prihvatljivo članovima Saveta bezbednosti".

Zadatak kakakv stoji pred zvaničnim Brielom nije lak, ali nije ni nepoznat ovdašnjim političkim planerima- u nekoliko narednih dana će morati da nadju rešenje po kojem će EULEX, makar u aktivnostima redukovanom obliku, postati operativan, u misiji rasporedjenoj na celokupnoj teritoriji Kosova, iza koje stoji ne samo Brisel već i Savet bezbednosti.

XS
SM
MD
LG