Linkovi

Politički uspeh Baraka Obame izazvao talas uzbuđenja širom sveta


Politički uspeh Baraka Obame izazvao je talas uzbuđenja širom sveta. Međunarodne reakcije na Obaminu pobedu su sve pozitivne. Barak Obama promenio je izgled američke politike, ali se postavlja pitanje da li može da promeni stav sveta prema Americi. Senator iz Ilinoisa kaže da će o tome suditi istorija.

“Ovo je bio trenutak kada smo okončali rat, učinili našu naciju bezbednom i povratili naš imidž poslednje, najbolje nade na zemlji.”

Vest o Obaminoj pobedi, bila je udarna od Evrope do Biskog Istoka. Francuske televizije već raspravljaju o tome da li bi Hilari Klinton trebalo da bude kandidat za potpredsednika.

U Keniji, odakle potiče porodice senatora Obame, međutim i dalje uživaju u sadašnjem trenutku. Obamin ujak:

“Osećamo se sjajno.Veoma smo srećni zbog Obame i želeli bi smo da pobedi na predsedničkim izborima”.

Da bi to uradio, Obama planira da napadne stavove Džona Mekejna u vezi sa spoljnopolitičkim pitanjima, uključujući i njegov plan da dugoročno zadrži američke trupe u Iraku. To je pitanje koje će svet svakako pažljivo pratiti.

Za sada, mnogi takođe kažu da je fer pitati se da i li je Obama možda samo još jedan pogrešan korak u uspostavljaju rasne jednakosti u Americi.

Možda, piše jedan britanski kolumnista, ali Barak Obama za sada menja svet. A pored sveta, možda i poziciju Amerike u njemu.

XS
SM
MD
LG