Linkovi

EU vrši intenzivne konsultacije sa UN-om oko koordinacije na Kosovu


Evropljani su, sada je očito, očekivali manje poteškoća kada su 16. februara ove godine odobrili i najavljivali skoru civilnu misiju na Kosovu. Problem je, očito sa pokrivanjem cijele kosovske teritorije novom evropskom misijom, te su tako i iz evropskoyg predsjedništva EU upozorili da, ukoliko se zzeli započeti sa misijom , to mozze biti samo na cijeloj kosovskoj teritoriji.

"Neka načela se moraju braniti" upozorio je nedavno slovenački šef diplomatije i predsjedavajući Savjetom ministara, Dimitrij Rupel, koji kaže kako Brisel ne smije da ohrabruje, niti dopusti podjelu Kosova. On, kao i visoki predstavnik EU, Havier Solana potvrdjuju da su u toku intenzivne konsultacije sa New Yorkom oko tranzicije misije UNMIK-a u EULEX, dok izvoriu bliski Visokom predstavniku ukazuju kako se ne dovodi u pitanje buduća saradnja Evropljana sa UN-om na terenu.

Medjutim, modaliteti te saradnje su još uvijek predmet razgovora. Bez sumnje, evropski parlamentraci, kada im se sutra obrati g. Solana, imaće dosta pitanja u vezi sa glasno najavljivanim evropskim civilnim angazzmanom na Kosovu- razgovor će se voditi u okviru spoljno- bezbjednosnih prilika, na koje EU ima namjeru da utiče, tim prije jer je riječ o području od posebne pazznje Brisela, regionu kojem je obećana evropska perspektiva.

Uz očekivanu poruku iščekivanja da Srbija što prije dobije vladu koja će biti pouzdan evropski partner, nezaobilazan će biti i osvrt na prilike na jugu Balkana, u Makedoniji, kojoj je juče Visoki predstavnik uputio iznimno ostro upozorenje- brojne su bile neregularnosti tokom nedavnih izbora, nasilje i pritisci na glasače.

Unija će sa konačnom ocjenom pričekati na završetak i rezultate istrage o nemirima, dok ostaje , kako kazze Solana, razočaranost činjenicom da se evropska očekivanja nisu ispunila...

XS
SM
MD
LG