Linkovi

Rajs vrši pritisak da Izrael i Palestinci sklope makar okvirni sporazum


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs obećala je da će nastaviti da vrši pritisak da bi se postigao okvirni mirovni sporazum na Bliskom istoku, uprkos okolnostima koje su daleko od idealnih.

Kondoliza Rajs je ove godine već pet puta posredovala u pregovorima na Bliskom istoku, a sada se sprema i za šesti pokušaj da se Izraelci i Palestinci dogovore makar o okvirnom sporazumu, tokom preostalog dela mandata predsednika Buša.

Izjavila je, međutim, da će dostizanje tog cilja možda morati da prepusti sledećoj američkoj administraciji. Ona je dodala da postoji šansa za postizanje, kako se izrazila, ”osnovnih obrisa“ sporazuma o postojanju dve države koje bi živele u miru jedna kraj druge, ali da je to ipak ambiciozan cilj.

”Znam da je to ambiciozno. Ali ako bismo mogli da dostignemo taj cilj pre kraja godine, to bi bila istorijska prekretnica za ljude koji veruju u mir. Međutim, taj cilj će i dalje postojati i posle sadašnje administracije. Uverena sam da će se pristup ove administracije tom problemu nastaviti i da će morati da se nastavi.“

Rajsova je govorila uoči privatnog sastanka sa izraelskim premijerom Ehudom Olmertom koji se u sredu sastaje i sa predsednikom Bušom u Beloj kući.

Ona nije pominjala probleme sa kojima se suočava izraelski premijer ali je dodala da trenutna atmosfera za sklapanje mira nije ni izdaleka idealna.

Osim toga, Kondoliza Rajs je ponovila američku ponudu za razgovor sa Iranom bez vremenskog ograničenja, ukoliko Teheran obustavi obogaćivanje uranijuma. Medjutim, dodala je da zainteresovane zemlje, uključujući evropske saveznike, moraju da pokažu da su dorasle izazovima i pooštre sankcije Teheranu ukoliko odbije da to učini. Aludirajući na antiizraelsku retoriku iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada ona je izjavila da režimu koji negira holokaust i izražava želju da uništi jednu članicu Ujedinjenih nacija ne bi trebalo dozvoliti da prekorači nuklearni prag.

XS
SM
MD
LG