Linkovi

Umro čuveni francuski modni kreator Iv Sen Loran


U nedelju je u sedamdeset drugoj godini, od tumora na mozgu, umro legendarni modni kreator Iv Sen Loran.

Bio je u širokim krugovima cenjen kao najvažniji modni kreator druge polovine prošlog veka. On je popularizovao rolke i odela i učinio ih prihvatljivim i u dnevnoj i u večernjoj varijanti.

Setite se onog doba kad žene nisu mogle biti vidjene u pantalonama. Iv Sen Loran je to izmenio, kako je sam govorio, da bi podržao borbu žena za slobodu. Čuveni dizajner je tom cilju posvetio 50 godina.

«Za sobom je ostavio neverovatan i jedinstven legat. Bio je veoma važna ličnost. Velikan sveta mode», kaže glumica Sara Džesika Parker.

U 27. godini Iv Sen Lroan je već bio medjunarodna modna ikona pošto je šest godina ranije postao direktor modne kuće Kristijan Dior. Tada je kulturu i umetnost – od Pikasa do Matisa – preneo na modnu pistu. Jednostavno - dopustio je ženama da se afirmišu.

Sa partnerom Pjerom Beržom prodavao je kreacije pod sopstvenim imenom, ali je takodje prodavao licencu i drugim dizajnerima, što je omogućilo milionske zarade. Iv Sen Loran je uvek bio ponosan i otvoren. Kada je Tom Ford preuzeo rukovodeću ulogu u kući Iv Sen Loran našalio se: «Siroti momak čini sve što može».

Medjutim, njegov osmeh na modnoj pisti bio je maska iza koje su se krili demoni depresije i zavisnosti od droga.

Sen Loran je govorio iskreno o obe te stvari – o godinama patnji pred prezentaciju svake kolekcije. Nakon odlaska u penziju 2002.godine, retko je vidjan u javnosti.

XS
SM
MD
LG