Linkovi

Barak Obama blizu osvajanja predsjedničke nominacije


Maratonska sezona primarnih izbora demokratske stranke mogla bi da bude okončana tokom nedjelje, nakon izjašnjavanja birača u Montani i Južnoj Dakoti. Senatorka Hilari Klinton još je u trci, i nakon ubjedljive pobjede u Portoriku, tvrdi da je u prednosti kada je u pitanju ukupan broj glasova.

“Zajedno smo pobijedili u državama koje imaju presudnu važnost, Pensilvaniji, Ohaju, Arkanzasu, Zapadnoj Virdžiniji, Nju Hemširu, Nju Džerziju, Nju Meksiku, Nevadi i da Mičigenu I Floridi” , kaže Hilari.

Senator Obama međutim ima više delegata. Tokom kampanje u Južnoj Dakoti, senator iz Ilinoisa nastavio je da kritikuje republikanskog kandidata Džona Mekejna.

“Džon Mekejn je pravi američki heroj, ali se kandiduje da bi nastavio sa politikom Džordža Buša”, kaže Obama.

Proteklog vikenda donijeta je I odluka o rezultatima primarnih izbora u Mičigenu i na Floridi. Zvaničnici Demokratske stranke postigli su kompromisno rješenje da delegati iz tih država prisustvuju konvenciji, ali da imaju pravo na samo pola glasa.

“Vjerujem da će se partija ujediniti nakon glasanja na sjutrašnjim izborima. Mislim da će, nakon što određen broj superdelegata saopšti svoj stav, računica biti veoma jasna” kaže analitičar Mark Melman.

Senator Obama u utorak je pridobio podršku još nekoliko superdelegata. Takođe mu treba manje od 50 delegatskih glasova za direktno osvajanje predsjedničke nominacije. Senatorka Klinton, međutim, nagovještava da možda neće prihvatiti novi broj delegata, potreban za osvajanje nominacije.

XS
SM
MD
LG