Linkovi

Ndrangeta «Počasno društvo», prošle godine zaradila 69 milijardi dolara


Ndrangeta, sve bezobzirniji italijanski sindikat kriminalaca, zaradio je 2007. godine, gotovo 69 milijardi dolara baveći se kriminalom, navode istražitelji. Eksperti ukazuju da je ta mafija preuzela primat od sicilijanske mafije kao najveća grupa za preprodaju droga u Italiji.

Kriminolozi i sudije u Italiji navode da sindikat organizovanog kriminala, Ndrangeta, sa sedištem u Kalabriji, stiče moć i da je sve aktivniji na medjunarodnoj sceni. Oni ukazuju da je ta grupa proširila pipke širom Evrope pa i dalje.

U nedavnom izveštaju italijanska istraživačka grupa Eurispes, navodi da taj sindikat kriminalaca rukovodi interesima koji variraju od preprodaje droga i iznudjivanja preko prodaje oružja do prostitucije i ukazuje da se taj sindikat takodje bavi ilegalnom imigracijom.

Eurispes navodi da je Ndrangeta, što u prevodu znači «Počasno društvo», prošle godine zaradila gotovo 69 milijardi dolara. Predsednik te istraživačke grupe Djan Marija Fara kaže da je pomenuta kriminalna banda sve moćnija i da se širi i van Italije.

Fara ukazuje na jačinu tog sindikata u Severnoj Americi i Kanadi, te u Južnoj Americi i Australiji. Sindikat je takodje prisutan u severnoj Evropi i prerastao je u istinski poslovni konglomerat. Fara dodaje da je jedna od karakteristika sindikata Ndrangeta, da je u njega veoma teško prodreti i shvatiti način na koji on funkcioniše.

On kaže da su izdajice Ndrangete veoma retke, jer sama priroda te kriminalne grupe i njen način angažovanja članova ne navodi veliki broj ljudi da predaju dokaze državi. Njena struktura je, naime, gotovo uvek striktno bazirana na porodičnim vezama.

Tužilac u kalabrijskom gradu Kantancaru, Mario Spanjuolo, kaže da ilegalna imigracija sve više privlači pažnju Ndrangete. On ističe da je ta kriminalna grupa sklopila sporazume sa medjunarodnim grupama kako bi se proširio u mrežu za ilegalnu imigraciju.

Spanjuolo navodi da lokalne grupe organizovanog kriminala kontrolišu priliv ilegalnih imigranata i upućuju ih na crnu berzu rada i prostituciju. Rafaele Rio, šef ureda Eurispesa u Kalabriji, kaže da Ndrangeta postaje veliki igrač i na globalnom tržištu droga. On ukazuje da u cilju optimizacije resursa i povećanja profita Ndrangeta direktno posluje sa južnoameričkim narko-kartelima posebno sa Kolumbijcima.

Tužilac koji vodi postupke protiv mafije u Kalabriji, Vićenco Makri, kaže da preprodaja droga čini gotovo dve trećine ukupne ilegalne zarade Ndrangete tokom 2007. i da je i dalje u porastu. Istraživač Eurispesa Rio dodaje da je pomenuta organizacija sve više militarizovana.

On kaže da su tokom brojnih istraga pronadjene velike količine oružja. To je, dodaje Rio, dokaz da je u toku brzi proces militarizacije.

Italijanski kriminolozi već nekoliko godina upozoravaju na rastući uticaj Ndrangete, u Italiji i inostranstvu. Zamenik američkog Sekretara za pravosudje, Mark Filip, prošle nedelje je rekao da ta grupa postaje velika glavobolja i za američke vlasti.

XS
SM
MD
LG