Linkovi

Tri nedelje posle izbora još traju pregovori o formiranju većine i vlade


Tri nedelje posle izbora još traju pregovori o formiranju parlamentarne većine i vlade, uz uverenje da je moguća proevropska vlada sa socijalistima kao koalicionim partnerima.

Potpredsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je da će, ako se postigne dogovor sa Socijalističkom partijom na državnom nivou, Demokratska stranka ponuditi socijalistima koaliciju i u Vojvodini, iako proevropska koalicija ima većinu. Pajtić je rekao da njegovoj partiji uopšte nije svejedno ko čini većinu u Beogradu jer je veoma važno da se na ključnim punktovima odgovornosti za sudbinu države nađu ljudi koji vode proevropsku politiku.

I predsednica Političkog saveta Liberalno-demokratske pratije Vesna Pešić izrazila je očekivanje da će Srbija ipak dobiti vladu koju će činiti proevropske stranke uz neke pozajmice iz nacionalističkog bloka. LDP će podržati vladu okupljenu oko Demokratske stranke, socijalista i manjina, rekla je Pešićeva i dodala da je malo verovatno da vlada neće biti formirana. A gradonačelnik Jagodine i predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković izjavio je da će on i lider Socijalističke partije Ivica Dačić zajedno otići u Evropu i Srbiju odvesti u Evropu.

A ambasador SAD u Srbiji Kameron Manter izjavio je da očekuje vreme u kom bi Sjedinjene Države mogle da rade sa proevropskom vladom u Beogradu na programima privredne saradnje, pomoći za mala preduzeća i poljoprivrednike, ali da je skeptičan da to može biti ostvareno ako bi se formirala vlada Koštunica-Šešelj. Govoreći o mogućem ulasku Socijalističke partije u vladu, ambasador Manter je rekao da razgovori s ljudima iz te stranke ukazuju da i oni traže evropsku budućnost, što je i želja Sjedinjenih Američkih Država.

Najnovije istraživanje agencije Strateški marketing pokazuje da u Srbiji raste proevropsko raspoloženje. Direktor agencije Srđan Bogosavljević tvrdi da kada bi danas građani trebalo da izaberu između vlade koju bi sačinjavala koalicija radikala, narodnjaka i socijalista i vlade koju bi sačinjavala koalicija oko Demokratske stranke, socijalista i manjine, 51 odsto građana bi se opredelilo za proevropsku koaliciju, 45 odsto za radikalsko-narodnjačku, dok je četiri odsto neodlučnih.

XS
SM
MD
LG