Linkovi

Da li je dvojna vlasti u Kremlju pomak ka većoj demokratizaciji Rusije?


Rusija svakako ulazi u novu eru, međutim mišljenja o najnovijim političkim zbivanjima su podeljena. Pojedini američki analitičari smatraju da će Putin zadržati kontrolu iako je otišao s položaja, dok drugi sugerišu da će dogovor o dvojnoj vlasti u Kremlju označiti pomak ka većoj demokratizaciji Rusije.

Putinov naslednik, advokat koji se pretvorio u biznismena, koji se pretvorio u političara Dmitrij Medvedev objavio je prošlog meseca da će nastaviti politiku svog prethodnika i svom pokrovitelju ponudio položaj premijera, što je Putin odmah prihvatio. Da li će Putin uistinu predati vladavinu Medvedevu, koji nema naročito jaku političku bazu, ili će to biti dvojac na vlasti?

«Istorija se ne ponavlja uvek, ali ruska istorija sugeriše da je izuzetno teško da su dva lidera u stanju da sarađuju.»

Čarls Gati sa Univerziteta «Džons Hopkins» u Vašingtonu ističe da Rusija ima visokopersonalizovan politički sistem u kojem nezvanične mreže dominiraju formalnim strukturama vlasti. On smatra da će Medvedev, menadžer sa malim političkim iskustvom, verovatno biti simbolična figura, koja će nadgledati nastavak Putinove politike.

S druge strane, Dejvid Foglsong, istoričar sa Univerziteta «Ratgers» kaže da je nejasno kakva će biti ravnoteža u njihovoj vladavini.

«Putin je definitivno stekao ogroman autoritet u poslednjih 8 godina. Međutim, Medvedev po ustavu ima veliku moć kao predsednik, čak i moć da premijera razreši dužnosti. Mislim da će bi veoma interesantno posmatrati dalji razvoj događaja», priča Foglsong.

Medvedev je objavio da će mu jedan od prioriteta biti borba protiv – kako je rekao «legalnog nihilizma» koji prožima njegovu zemlju. On je time samo ponovio Putinove reči da će morati da se razreši rasprostranjena korupcija da bi se oslobodila kreativnost neophodna za nadmetanje u 21. veku.

Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Zbignjev Bžežinski kaže da mladi lider koji dolazi u Kremlj predstavlja dobrodošao korak u prelasku Rusije u modernu državu.

«Lično bih svakako uložio napor da tretiram Medvedeva – bez obzira što je unapred izabran – da ga tretiram ozbiljno kao da je pravi predsednik. Takođe je važno da dobije samopouzdanje da kreira ovaj proces postepenog prelaska sa sadašnjeg naraštaja ruskih lidera, zasnovanog prevashodno na KGB-u, na vođstvo sa sve više ljudi iz različitih sredina. Možda će 2015. na položaj doći ruski predsednik koji se obrazovao na Harvardu ili u londonskoj školi za ekonomiju», zaključuje Bžežinski.

XS
SM
MD
LG