Linkovi

Buš se nada da će izraelski i palestinski pregovarači moći da se dogovore


Izuzetno prijateljski odnosi Amerike i Izraela ozvaničeni su pre 60 godina kada je tadašnji predsednik Amerike Heri Truman, priznao državu Izrael samo 11 minuta pošto je ona proglasila nezavisnost. Bliski odnosi se nastavljaju sve do danas, što je predsednik Buš demonstrirao tokom posete povodom proslave godišnjice osnivanja države Izrael.

Predsednik Buš je sa suprugom obišao drevnu tvrđavu Masadu, između Judejske pustinje i Mrtvog mora. U pratnji izraelskog premijera Ehuda Olmerta, predsednik je obišao arheološke iskopine na mestu na kojem je prema predanju 72. godine naše ere, 900 jevrejskih pobunjenika izvršilo samoubistvo - da ne bi živi pali u ruke rimskih legionara. Na specijalnoj sednici Kneseta, izraelskog parlamenta, predsednik Buš je istakao da je Masada spomenik hrabrosti i požrtvovanju.

«Na tom istorijskom mestu, izraelski vojnici su se zakleli da Masada više nikada neće da padne. Građani Izraela, Masada nikada neće ponovo pasti i Sjedinjene Države će biti uz vas», rekao je Buš.

Predsednik je dodao da njihove dve zemlje imaju specijalne odnose koje vezuje zajednička težnja ka miru i u borbi protiv terorizma.

«U Izraelu živi nešto više od 7 miliona ljudi. Ali kada se suočite sa terorom i zlom znajte da imate moć 307 miliona ljudi, jer Amerika stoji uz vas», izjavio je Buš.

Predsednik i prva dama su tokom posete bili počasni gosti na brojnim prigodnim događaja kojima su obeleženi prijateljski odnosi Izraela i Sjedinjenih Država, a Buš je izrazio duboko uverenje da će na proslavi 120-e godišnjice izraelske države, ta zemlja stajati rame uz rame sa palestinskom državom, okružena demokratskim susedima, gde neće postojati ekstremistički pokreti. Sugerisao je i da će SAD pomoći u postizanju tog cilja.

«Neki smatraju da bi svi naši problemi na Bliskom istoku nestali ukoliko bi SAD prekinule odnose sa Izraelom. To je prazan argument koji zagovara propagandu neprijatelja mira, i Amerika ga apsolutno odbacuje».

Predsednik Buš se inače i dalje nada da će izraelski i palestinski pregovarači moći da se dogovore o okvirima nezavisne palestinske države pre nego što on ode s položaja idućeg januara. Američki predsednik je u Knesetu govorio o dvodržavnom rešenju, ali ne i o Palestincima koji su raseljeni posle izraelskog proglašenja nezavisnosti pre 60 godina.

XS
SM
MD
LG