Linkovi

Kondoliza Rajs traži da sunitske arapske države podrže iračku vladu


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs danas se pridružuje delegatima 100 zemalja i organizacija na konferenciji u Stokholmu. Okupljanje u Švedskoj ima za cilj unapređenje iračke bezbednosti i ekonomije, a očekuje se da će Kondoliza Rajs izvršiti veći pritisak na sunitske lidere u susednim zemljama da podrže iračku koalicionu vladu, na čijem su čelu šiiti.

Sastanak Medjunarodne konferencije za Irak okuplja impresivan broj zvaničnika vodećih svetskih sila i iračkih suseda. Medjutim, američki funkcioneri žele da učesnici pruže više od puke podrške prisustvom sastancima, time što će - izmedju ostalog - otpisati irački dug i otvoriti diplomatska predstavništva u Bagdadu. Mada su neke ključne arapske države, poput Saudijske Arabije i Egipta izrazile nameru da zasnuju pune bilateralne odnose sa vladom šiitskog premijera Nurija al Malikija, nijedan ambasador iz neke sunitske arapske zemlje nije stalno stacioniran u Bagdadu još od 2005. godine. Zamenik predstavnika Stejt departmenta, Tom Kejsi, rekao je juče novinarima da će jedan od ciljeva državnog sekretara u Stokholmu biti ubeđivanje arapskih država da akcijom podrže svoje dobre namere izražene prema Iraku.

«Kroz proces zbližavanja suseda i druge aranžmane nastojali smo da povećamo interesovanje i angažman susednih država u svakom mogućem smislu - od otvaranja ambasada i slanja diplomata u Irak, preko širenja trgovinskih i ekonomskih veza do podrške političkom procesu i saradnje na planu bezbednosti. Mislim da se puno toga dogodilo, ali svakako još puno toga tek treba učiniti.»

Irački premijer Nuri Al Maliki će kopredsedavati sastankom u Stokholmu, skupa sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki Munom. Iran, čiji je predstavnik prisustvovao na nekoliko sastanaka iračkih suseda, na ovoj konferenciji trebalo bi da zastupa ministar inostranih poslova Manučer Motaki. Takodje je najavljeno učešće Sirije, mada možda ne na ministarskom nivou. Funkcioneri kažu da Kondoliza Rajs ne planira sastanke i komunikaciju sa delegatima Sirije i Irana, koje su Sjedinjene Države optužile da ne pomažu unapređenje bezbednosnih prilika u Iraku i Libanu.

Današnja konferencija usledila je nakon inauguralnog sastanka Konferencije koji je pre godinu organizovan u egipatskom letovalištu Šarm el Šeiku. Na tom sastanku funkcioneri iz preko 60 zemalja i organizacija obećali su da će otpisati irački dug u vrednosti od 30 milijardi dolara, mada vlada u Bagdadu tvrdi da se ta obećanja realizuju sporo.

XS
SM
MD
LG