Linkovi

Meklelen: Šta se dogodilo unutar Bušove Bele kuće i vašingtonske kulture obmane?


Predsednik Džordž Buš ponovo je meta oštrih kritika, koje ovog puta dolaze iz njegovog tabora. Bivši predstavnik za štampu Bele kuće i Bušov lojalni saradnik Skot Meklelen, je u svojoj novoj knjizi optužio predsjednika da je tokom svog mandata napravio ozbiljne i grube greške.

Mekleln je tri godine bio portparol Bele kuće i jedan od najoštrijih branilaca predsednika Buša. Međutim, to više nije slučaj. U svojoj novoj knjizi, pod nazivom»Šta se dogodilo unutar Bušove Bele kuće i vašingtonske kulture obmane» Skot Meklelen oštro je napao Bušovu adminstraciju, kritikujući sve, od rešavanja katastrofe izazvane uraganom Katrina do rata u Iraku, koji je nazvao nepotrebnom, ozbiljnom i grubom greškom.

Takođe je optužio medije za suučesništvo, navodeći da su omogućili Beloj kući da manipuliše javnim mnjenjem. Najoštrije kritike su pak upućene na račun bivšeg glavnog savetnika predsednika Buša, Karla Rouva, koji je bio umešan u slučaj otkrivanja imena operativca CIE Valeri Plejm novinarima.

Meklelen kaže da je to bio početni motiv za pisanje knjige, ističući da je Rouv u najboljem slučaju sklon prevarama i da ga je pogrešno naveo da saopšti demantije u vezi sa tim slučajem.

«Razgovarao sam sa tim pojedincima, koji su me uverili da nisu u to umešani.»

Bivši predstavnik za štampu Bele kuće sada kaže da su se Rouv i osuđivani prestupnik Skuter Libi sastali iza zatvorenih vrata, implicirajući da su možda pokušavali da usklade svoje iskaze tokom istrage koja je dovela do osuđivanja Libija. Rouv je gostujući na televizijskoj mreži FOX međutim odbacio te optužbe.

«Iskreno mislim da je Skot možda neodgovoran kada tvrdi da zna o čemu se razgovaralo na sastanku kome nije prisustvovao, samo zato što nas je video da se sastajemo.»

Predstavnici Bušove administracije saopštili su u međuvremenu da sada znaju da je Meklelen nezadovoljan iskustvom u Beloj kući, navodeći da to nažalost nije Skot koga poznaju.

XS
SM
MD
LG