Linkovi

Evropska komisija uručila Crnoj Gori tekst “Mape puta” za ukidanje viza


Evropska komisija uručila je danas Crnoj Gori tekst “Mape puta” za ukidanje viza crnogorskim građanima za zemlje Evropske unije.

Direktor Direktorata EK za proširenje Pjer Mirel, uručio je Mapu puta ministru inostranih poslova Milanu Roćenu navodeći da će taj dokument pojačati kredibilnost crnogorske perspektive. On je istakao da je „Mapa puta’’ za Crnu Goru završena u bliskoj saradnji sa državama članicama EU, kao i da je time preduzet korak ka ukidanju viza Crnoj Gori, ‘’tako da dijalog o implementaciji Mape puta može da počne“

Mirel je objasnio da Mapa puta precizira specifične mjere koje Crna Gora mora da preduzme da bi se približila liberalizaciji viznog režima.

„Smatramo da su zahtjevi realistični i ostvarljivi u realnom vremenskom roku. Mapa puta zahtijeva reforme u važnim područjima, kao što su bezbjednost dokumenata, upravljanje granicama, prevencije i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i u sudskoj saradnji’’.

Mirel je kazao da je korektna implementacija sporazuma o viznim olakšicama i readmisiji važan preduslov za liberalizaciju viza i da je to, zapravo ‘’prva stavka na listi zahtjeva Mape puta“.

On je citirao potpredsjednika EK Žaka Baroa, koji je pozdravio predaju Mape puta Crnoj Gori, navodeći da je uvjeren da će uslovi za olakšano putovanje povećati razumijevanje i poboljšati odnose u svim područjima.

Crnogorski šef diplomatije Milan Roćen kazao je da je Vlada Crne Gore odavno markirala putokaz prema EU, kao jedan od ključnih strateških ciljeva kratkoročno i dugoročno.

„Ovo je novo priznanje Crnoj Gori za progres u evropskim poslovima, novo ohrabrenje i dalji značajan iskorak ka dostizanju našeg evropskog cilja, naravno i nova velika obaveza“.

Roćen je dodao da je Mapa puta dokument koji će nakon ispunjavanja propisanih uslova omogućiti ukidanje viza što je, kako je ocijenio, od suštinskog značaja za građane, posebno za mlade generacije, studente, novinare i poslovne ljude.

„Ključna riječ za nas je implementacija. Rad nadležnih državnih organa od danas je pod dvostrukim monitoringom, EK i ukupne crnogorske javnosti. Odgovorno ćemo pristupiti zadacima koji nas čekaju, ne zbog monitoringa EK, već zbog nas“.

Roćen je rekao da je Crnoj Gori posao olakšan zato što je već ispunila dio uslova sadržanih u Mapi puta, kao i da će biti ispunjeni svi preostali uslovi koji će preporučiti Crnu Goru za uključivanje na takozvanu bijelu šengen listu.

XS
SM
MD
LG