Linkovi

Humanitarni radnici i mirovni čuvari seksualno zlostavljaju decu


Humanitarna organizacija Spasimo decu, u danas objavljenom istraživanju, saopštila je da humanitarni radnici i mirovni čuvari u nemirnim regionima sveta seksualno zlostavljaju malu decu, ali da to u najvećoj meri prolazi nekažnjeno.

Navodi se da posebno ranjiva deca u ratnim zonama i na područjima pogođenim elementarnim nepogodama, u znatnoj meri postaju predmet neopisivog zlostavljanja. Organizacija naglašava da su pripadnici mirovnih trupa Ujedinjenih nacija najčešći krivci, ali da odgovornost snose i desetine drugih organizacija. Izveštaj koji je izdala organizacija Spasimo decu u Britaniji, temelji se na svedočanstvima stotina dece u Obali Slonovače, na jugu Sudana i Haitiju.

Deca kažu da su bila silovana, prisiljavana na prostituciju i zlostavljana na još mnogo načina. U istraživanju se navodi da su humanitarni radnici i mirovni čuvari imali seksualne odnose čak i sa šestogodišnjacima, u zamenu za hranu, novac, sapun ili – u nekoliko slučajeva – luksuzne predmete kao što su mobilni telefoni. Dodaje se da su većina žrtava tinejdžeri.

Ukazuje se da postoje brojni razlozi zbog kojih se zlostavljanje ne prijavljuje, među kojima su strah od gubljenja materijalne pomoći, od osvete, mirenje sa sudbinom, neverica da nešto može da se učini ili jednostavno nepozavanje načina na koji se takvi slučajevi prijavljuju.

XS
SM
MD
LG