Linkovi

Crna Gora odložila za jesen aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji


Crna Gora je odložila za jesen aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji, saopšteno je danas nakon Plenarnog sastanka Unaprijeđenog stalnog dijaloga predstavnika Vlade Crne Gore i generalnih direktorata Evropske komisije održanog u Podgorici.

Iako je iz crnogorske Vlade bilo najavljeno da će Crna Gora aplicirati za članstvo u EU za vrijeme slovenačkog predsjedavanja, sve je odloženo za jesen, potvrdila je potpredsjednica Vlade Gordana Đurović.

Objašnjavajući da aplikacija za članstvo u EU nije jednostavan čin, direktor Direktorata EK za proširenje Pjer Mirel pozdravio je odluku crnogorske Vlade:

‘’Tada 27 članica EU treba da se usaglase da prihvate aplikaciju. U tom smislu, oni traže mišljenje EK koliko je opravdana aplikacija određene države. Treba svi da se dogovore i saglase da je određena država postigla napredak i blagovremeno podnijela aplikaciju. To nije samo formalnost niti nešto što se dešava po automatizmu’’, kazao je Mirel.

Potpredsjednik Vlade Gordana Đurović saopštila je nakon sastanka da je Crna Gora na pravi način predstavila ono što je urađeno, prije svega kada je u pitanju implementacija Privremenog sporazuma, prevashodno u dijelu koji se tiče političkih kriterijuma i preporuka iz Evropskog partnerstva:

‘’To istovremeno znači jačanje kapaciteta u onim institucijama kojima je to neophodno u periodu integracija koji je pred nama’’, navela je Đurović i najavila da će sljedeći sastanak EK i Crne Gore biti održan u Podgorici 15. juna, a biće detaljnije posvećen pravdi, slobodi i bezbjednosti.

Direktor Direktorata EK za proširenje Pjer Mirel rekao je da se danas u Podgorici više usredsriijedio na implementaciju Privremenog sporazuma, nego SSP, kao i da je zadovoljan izgradnjom zakonodavnog okvira:

‘’Mislimo da će do jula zakonodavni okvir biti gotovo ili u velikoj mjeri zaokružen, pogotovo kada je riječ o reformama u sektoru pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala’’, rekao je Mirel.

Pažnu sada treba fokusirati na to da se sva ta dokumenta sprovedu u praksi, čime će Crna Gora početi da gradi čvrstu, uvjerljivu i ubjedljivu reputaciju, zaključio je Mirel.

XS
SM
MD
LG