Linkovi

Beograd: Pregovori o formiranju nove vlade Srbije u malom zastoju


Pregovori o formiranju nove vlade u malom zastoju, a u međuvremenu napravljene koalicije koje će u narednom mandatu upravljati pojedinim gradovima u Srbiji.

Predsednik političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović izjavio je da ta partija čeka odluku socijalista, odnosno da vidi da li će Srpska radikalna stranka i Demokratska stranka Srbije uspeti da ubede Socijalističku partiju da odustane od evropskih integracija. Ako ih ubede da odustanu, onda nećemo sa njima imati vladu, rekao je Mićunović i izrazio uverenje da ako se ne napravi proevropska vlada u narednih mesec dana onda su mogući novi izbori. A predsednik Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić smatra da će kratkoročni i dugoročni intresi Socijalističke partije prevagnuti da formira vladu sa evropskim blokom :

«Kratkoročni intres bio bi taj što bi socijalisti kao drugi partner u toj vladi imali više ministarskih mesta nego u vladi sa radikalima i narodnjacima, a dugoročni interes bio to što bi učešćem u uspešnoj proevropskoj vladi socijalisti postigli bolji rezultat na narednim izborima», rekao je Rasim Ljajić.

A povodom najava da će u sredu radikali, koalicija narodnjaka i koalicija okupljena oko socijalista potpisati koalicioni sporazum o formiranju vlasti u Beogradu, portparol Demokratske stranke Jelena Trivan izjavila je da je apsolutna težnja te partije da ima konzistentnu politku na svim nivoima i da je zato neprihvatljivo da Srbija ima vlast koja vodi proevropsku politiku, a da Beograd ima radikalsku vlast koja vodi izolacionističku i retrogradnu politiku.

Inače, u nekoliko gradova u Srbiji već su formirane koalicije koje će činiti većinu u lokalnim parlamentima. Negde su tu većinu napravili radikali, narodnjaci i socijalisti a u nekoliko gradova to je uspelo proevropskom bloku u saradnji sa socijalistima.

XS
SM
MD
LG