Linkovi

Pjer Mirel: EK spremna za intenziviranje saradnje s Crnom Gorom


Evropska komisija je spremna za intenziviranje saradnje s Crnom Gorom na svim poljima od zajedničkog interesa, saopštio je danas u Podgorici direktor Direkcije za zemlje Zapadnog Balkana u Generalnoj direkciji za proširenje EK Pjer Mirel.

Mirel je danas u Podgorici razgovarao sa crnogorskim šefom diplomatije Milanom Roćenom koji je sagovornika upoznao sa rezultatima i planovima koje Vlada Crne Gore preduzima na putu evropskih integracija.

"To se odnosi na skoro usvajanje Nacionalnog programa za integraciju u Evropsku Uniju na Vladi, usklađivanje zakonodavstva s Ustavom i reformu pravosudnog sistema, te na pripreme za ispunjavanje kriterijuma u okviru putokaza za liberalizaciju viznog režima s EU, osnivanje Nacionalnog savjeta za evropske integracije i podnošenje aplikacije za članstvo u Uniji", kazao je Roćen.

On je izrazio zahvalnost na razmijevanju koje EK ima prema Crnoj Gori i na njenoj stalnoj podršci za ubrzanje procesa učlanjenja.

"Pri tome će veliki značaj imati i skoro otvaranje prostorija i ekipiranje Delegacije EK u Podgorici, pored aktivne uloge koju ima Stalna misija Crne Gore pri EU", rekao je Roćen.

Mirel je pozitivnim ocijenio posvećenost Vlade i drugih organa evropskim poslovima, pri čemu se saglasio sa značajem osnivanja Nacionalnog savjeta za evropske integracije.

"On je ukazao na značaj sjutrašnjeg plenarnog sastanka Unaprijeđenog stalnog dijaloga i zvaničnog uručivanja putokaza za viznu liberalizaciju s EU tokom svog boravka u Crnoj Gori", kaže se u saopštenju iz Ministarstva inostranih poslova.

XS
SM
MD
LG