Linkovi

Krv iz pupčane vrpce sadrži bazične ćelije dragocene za mnoge bolesti


Medicinski istraživači saopštili su da bi jednostavna odluka majki koje očekuju decu mogla da znači razliku izmedju života i smrti za hiljade ljudi. Krv iz pupčane vrpce bila je korišćena u transplantatima koji su značili život ljudima koji su oboleli od bolesti kao što je leukemija. Medjutim, problem je u tome što za sada nema dovoljno zaliha krvi iz pupčane vrpce.

Istraživači navode da se velika količina životne supstance izgubi svaki put kada bolnice odstrane pupčane vrpce novorodjenčadi. Razlog: krv iz pupčane vrpce sadrži bazične ćelije dragocene za tretiranje desetina bolesti, uključujući leukemiju i ostale bolesti krvi. Medjutim, većina tih dragocenih pupčanih vrpci nikada se ne sakupi zato što većina trudnica ne potpiše dozvolu za donaciju. Doktorka Elizabet Spal je iz M. D. Anderson centra za rak na univerzitetu države Teksas.

«Većina žena koja očekuje decu u Sjedinjenim Državama još uvek ne zna za tu mogućnost i to je veoma frustrirajuće,» kaže ona.

Mnogi ljudi, ipak, plaćaju privatnim kompanijama hiljade dolara za zamrzavanje pupčanih vrpca svojih novorodjenčadi za moguću transplantaciju, ukoliko deci bude potrebna kasnije u životu. Medjutim, doktorka Džoen Karcberg iz medicinske škole univerziteta Djuk kaže da su rizici sa ovom procedurom prilično visoki. Istraživači kažu da krv iz pupčane vrpce odredjene osobe najverovatnije sadrži identične genetske mutacije povezane sa odredjenim bolestima.

«Šanse da bi osoba mogla da koristi krv iz pupčane vrpce svog deteta kako bi pomogla tom istom detetu je negde izmedju jedan prema 20, sve do jedan prema 200 hiljada,». kaže ona.

Nacionalni donatorski program sa koštanu srž navodi da svake godine, više od 10 hiljada Amerikanaca dobije bolesti opasne po život koje bi mogle da budu tretirane krvlju iz pupčane vrpce ili presadjivanjem koštane srži od donatora koji nije u srodstvu. Istraživači takodje naglašavaju potrebu za više donacija od rasno i etnički različitih zajednica pošto ljudi iz tih grupa često imaju problem da pronadju genetski odgovarajućeg donatora. Medjutim, istraživači ukazuju da krv iz pupčane vrpce ne mora da bude toliko bliska krvi pacijenta kao kod donacije koštane srži.

XS
SM
MD
LG