Linkovi

Brazilski Embraer počinje izgradnju fabrike za luksuzne avione na Floridi


Brazilski proizvođač aviona Embraer će početi sa izgradnjom svoje fabrike za luksuzne avione u američkom saveznoj državi Florida. Odluka ovog četvrtog najvećeg proizvođača aviona na svetu je došla u vreme kada američka ekonomija slabi, a broj poslova u proizvodnji opada. Direktori Embraera međutim kažu da su sigurni u budućnost američke ekonomije i njene vazduhoplovne industrije.

Embraerova glavna fabrika se nalazi na oko dva sata od Sao Paola u Brazilu, a radnici tu prave avione za razne avio kompanije, među kojima su i US Ejrvejz, Nortvest i Džet Blu. Embraer je kompanija koja beleži najveću prodaju komercijalnih aviona sa do 120 sedišta. Na nedavnom skupu na Floridi, guverner te savezne države Čarli Krist objavio je da će Embraer uložiti otprilike 50 miliona dolara u izgradnju svoje prve fabrike u SAD.

«Imaju hrabrosti. Da bi bili vođa, morate imati hrabrosti».

Hrabrost možda objašnjava odluku Embraera da otvori fabriku u SAD u vreme problematične američke ekonomije i milionima poslova u proizvodnji koji su zatvoreni od 2000. godine, od kojih 46 hiljada samo u aprilu ove godine. Predsednik Embraera Frederiko Kurado kaže da on posmatra ovu investiciju kao opkladu na američku budućnost.

«Ne mislimo da će kriza u SAD potrajati. Verujemo da će se američka ekonomija oporaviti, iako vidim da mnoge kompanije napuštaju tu zemlju. Mi imamo suprotan stav i mislimo da je baš sada pravi momenat da se investira u SAD i da pripremimo teren za vreme pošto se okonča kriza».

Brazilska kompanija, koja će dobiti milione dolara u donacijama i poreskim olakšicama zbog prelaska na Floridu, će za početak u novoj fabrici praviti ekskluzivne avione. Predstavnici Embraera navode da 60 odsto prodajnog profita ostvaruju na američkom tržištu i uprkos porastu cena goriva i posustaloj ekonomiji. Američki proizvođači aviona objavljuju da je porasla inostrana potražnja u zemljama kao što su Kina i Indija. Inostrane porudžbine aviona kompanije Dženeral Dajnemiks Galfstrim su prvi put prošle godine premašile prodaju u severnoj Americi. Međutim, Kurado predviđa da će se potražnja za avionima njegove kompanije nastaviti i u SAD.

«SAD su naše najveće potrošačko tržište, a i tu je i najveća baza snabdevača. Logično je da se približimo našim mušterijama».

Nova fabrika će biti veličine 14 hiljada kvadratnih metara i obezbediće brojne poslove – od testiranja letova do unutrašnjeg dizajna aviona. Ipak, i pored fanfara, investicija Embraera verovatno neće biti dovoljna da pokrene američku avio industriju. Očekuje se da će brazilska kompanija otvoriti 200 novih radnih mesta na Floridi do 2011. – što je samo delić hiljada poslova koji će biti ukinuti kada NASA prestane sa letovima 2010. Predsednik Embraera, ipak, vidi otvaranje fabrike koa pozitivni pomak ka jačanju ekonomskih odnosa sa SAD. Bilateralna trgovina dve zemlje je prošle godine iznosila 50 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG