Linkovi

Da bi nadoknadili veće troškove avioprevoznici povećali cene karata


Udruženje avioprevoznika predskazuje da će tokom predstojećih letnjih meseci, odnosno sezonje letnjih odmora – od 1. juna do 31. avgusta - u Sjedinjenim Državama doći do smanjenja broja putnika. Udruženje kaže da su skuplje gorivo i slabija ekonomija smanjili kapacitet prevoznika, što je dovelo do poskupljenja karata za prevoz. Ti faktori bi mogli da utiču na brojne putnike koji su nameravali da putuju u Sjedinjenim Državama tokom tradicionalno prezauzetih letnjih meseci.

Udruženje avioprevoznika kaže da će putnici ove godine verovatno pronaći manje zakrčene aerodrome. Predsednik udruženja, Džems Mej, kaže da će putnici takođe, vrlo verovatno, ustanoviti i da su cene malo veće.

«Rekao bih da je pred nama uzbudljivo leto», kaže Mej.

On objašnjava da su sve više cene goriva deo problema. Avioprevoznici sada plaćaju oko 80 odsto skuplje gorivo nego pre godine. Da bi nadoknadili veće troškove, pojedini prevoznici su već povećali cene karata. Udruženje avioprevoznika kaže da bi u kombinaciji sa slabijom ekonomijom, avioindustrija mogla da doživi smanjenje domaćeg aviosaobraćaja.

«Sve u svemu, rekao bih da ćemo ovog leta imati oko dva miliona putnika manje nego prošle godine», kaže Džems Mej.

Ali manje putnika ne znači obavezno – više prostora. Premda industrija namerava da smanji broj letova, avioni koji budu u saobraćaju će raditi sa gotovo punim kapacitetom. Mej kaže da bi to moglo da izazove veću nervozu i moguća kašnjenja.

«Cilj nam je da leto bude mnogo bolje od prošlogodišnjeg. Ali će to velikim delom zavisiti od funkcionisanja svih vazduhoplovnih inicijativa u Njujorku i od vremenskih uslova», kaže Mej.

Rekordna kašnjenja prošlog leta su izazvala ograničavanje broja letova na nekim od najprometnijih aerodroma u zemlji. Da bi se zakrčenja ove godine smanjila, Mej kaže da Udruženje avioprevoznika pokušava da dobije dozvolu za korišćenje vojnog vazdušnog prostora za najfrekventnije linije na istočnoj i zapadnoj obali.

XS
SM
MD
LG