Linkovi

Lejsik jedna od najpopularnijih dobrovoljnih hirurških operacija u Americi


Pre deset godina, američki Sekretraijat za hranu i lekove odobrio je LASIK (lejsik), lasersku hiruršku operaciju oka koja omogućava ljudima da povrate vid. Medjutim, oko pet odsto LASIK procedura nije uspelo. Vid tih pacijenata mogao bi da bude trajno oštećen, a oni trpe i velike bolove.

Američka vojska smatra LEJSIK toliko bezbednom procedurom, da se procedura često primenjuje na vojnicima koji bi upravo trebalo da budu rasporedjeni na položaje. To im pomaže da bolje vide, bez kontaktnih sočiva ili naočari. LEJSIK je jedna od najpopularnijih dobrovoljnih hirurških operacija, kako u Americi tako i širom sveta. Većina pacijenata je zadovoljna rezultatima. Doktor Roj Rubenfild obavio je hiljade LEJSIK procedura, a i sam je operisan.

«Bezbednost ove procedure, u mom ličnom iskustvu u dužem vremenskom periodu, nema premca», kaže doktor Rubenfeld

Medjutim, neki pacijenti koji su podvrgnuti LEJSIK proceduru kažu da nakon operacije vide dupliranu sliku, svetlucanje i da imaju problema sa vidom. Među njima je i Ebi Elin.

«Svtlucalo mi je pred očima, videla sam zvezdice i blještanje. Moje oči su suve. To nije uspeh», kaže Ebi.

Ona je imala LASIK operaciju prošle godine. Sada kaže da je problemi sa očima stalno uznemiravaju i objašnjava:

«To je veoma bolno. Osećam kao da su mi oči svo vreme obmotane folijom».

Barbara Berni je umetnica kojoj je LEJSIK operacija drastično promenila život.

«Vidim kao kroz zgužvani, masan papir. Ne mogu da vozim, ne mogu da se šetam. Ne mogu da pronadjem put kroz slabo osvetljene zgrade».

Sekretarijat za hranu i lekove sada ponovo razmatra to da li su upozorenja u vezi sa rizicima LEJSIK operacija dovoljna. Agencija saradjuje sa oftamolozima i hirurzima kako bi bolje shvatila zašto neki ljudi imaju loše rezultate. Većina pacijenata kojima je uradjena operacija povrate oštriji vid. 95 odsto pacijenata širom sveta zadovoljno je rezultatima, ali američka vlada smatra da je vreme da se obrati pažnja i na ostalih pet odsto pacijenata.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG