Linkovi

Kalamperović: Evropska unija dostavila Crnoj Gori tekst mape puta za ukidanje viza


Evropska unija dostavila je Crnoj Gori tekst mape puta za ukidanje viza crnogorskim građanima, kazao je ministar unutrašnjih poslova i javne uprave, Jusuf Kalamperović.

Kalamperović je kazao da će zvanično uručenje tog dokumenta biti u srijedu, 28. maja, u Podgorici.

Prema njegovim riječima, da bi Crna Gora ostvarila potpunu viznu liberalizaciju potrebno je da ispuni četiri ključna uslova, od kojih se prvi odnosi na bezbjednost ličnih dokumenata.

Kalamperović je podsjetio da je prvi uslov Crna Gora već ispunila, jer od 5. maja izdaje biometrijske pasoše.

„Drugi uslov je bezbjednost granica. Mislim da i tu veoma dobro stojimo. Treći uslov je saradnja sa susjednim zemljama u oblasti bezbjednosti. Sa svima imamo dobre odnose i sporazume o saradniji“, objasnio je on.

Kalamperović je kazao da je četvrti uslov borba protiv kriminala i korupcije. „Mislim da tu imamo jako pozitivne ocjene, posebno kada je u pitanju droga i organizovani kriminal“.

On je rekao da je Crna Gora spremna da ispuni sve uslove na putu koji vodi do bezviznog režima, kao i da bi se to moglo desiti krajem ove ili početkom naredne godine. „Ostajemo optimisti da bi to moglo da biti negdje oko Nove godine“, zaključio je Kalamperović.

No, iz Pokreta za promjene ocijenili su da crnogorska vlast ne pokazuje jaku političku volju da država snažnije i brže krene ka evropskim integracijama, poručujući da je apliciranje za članstvo u Evropsko uniji trenutno najznačajniji državni interes.

Lideri ove, najjače opozicione stranke, tvrde da Crnoj Gori neće tako brzo biti ukinute vize, jer ni izbliza nije ispunila uslov koji se tiče borbe protiv kriminala i korupcije.

XS
SM
MD
LG