Linkovi

SZO: Epidemija pušenja pogadja žene u razvijenim i zemljama u razvoju


Svetska zdravstvena organizacija očekuje da će se broj žena pušača utrostručiti tokom sledeće generacije ako se trenutni trend nastavi. Kao rezultat, očekuje se da će više od 200 miliona žena umreti od bolesti izazvanih duvanskim dimom. Ali, one koje prekinu da puše mogu da poboljšaju svoje šanse da izbegnu rak pluća i druge bolesti povezane sa duvanom.

Broj mladih žena koje su pušači povećan je drastično tokom poslednjih godina. Svetska zdravstvena organizacija navodi da epidemija pušenja pogadja žene i devojke u razvijenim i zemljama u razvoju. Liz Rajli počela je da puši kada je imala 15 godina.

«Pušila sam 30 godina i bila sam svesna da ako nastavim da pušim, mogu da umrem».

Kod Liz Rajli su se pojavili hroničan kašalj i kratak dah. Studija koja je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja bavila se zdravstvenim rizicima zbog pušenja kod žena i procenom koliko se brzo ti rizici smanjuju kada žena prestane da puši. Stejsi Kinfild sa univerziteta Harvard predvodila je istraživanje.

«Postoji toliko značajno opadanje faktora rizika za neke bolesti, da žene koje razmišljaju da li da prestanu ili ne zaista vide dobrobiti veoma brzo nakon prekida pušenja,» kaže ona.

Istraživači su pratili oko 100 hiljada žena tokom 24 godine. Oni su uporedjivali broj smrtnih slučajeva zbog različitih bolesti medju trenutnim i bivšim pušačima, sa ženama koje nikada nisu pušile.

«Tokom prvih pet godina od prekida pušenja, ustanovili smo kod 21 odsto smanjenje rizika od smrti i raka pluća, a kod 50 odsto smanjenje rizika od smrti zbog kardiovaskularnih oboljenja, posebno koronarnih».

Dvadeset godina nakon prekida pušenja, rizik od smrti kod žena pušača postaje isti kao kod nepušača.

«Kada jednom uklonite karcinogene duvanskog dima iz vašeg tela, ono je sposobno da se revitalizuje,» kaže Stejsi Kinfild.

Kada je Liz Rajli prestala da puši osetila je razliku.

«Odmah sam uočila efekte, čak i posle samo nekoliko dana».

Liz Rajli kaže da može da diše i vežba bolje, a njen kašalj je nestao. Istraživači sa Harvarda se nadaju da će njihovi nalazi ohrabriti druge žene da prestanu da puše. U medjuvremenu, Svetska zdravstvena organizacija želi dodatna istraživanja o tome šta uzrokuje da sve više žena počinje da puši.

XS
SM
MD
LG