Linkovi

Podrška zemalja Američko-jadranske povelje Crnoj Gori u izgradnji nove vojske


Zemlje Američko–jadranske povelje spremne su da pruže punu podršku Crnoj Gori u izgradnji nove vojske saopšteno je na sastanku načelnika generalštabova zemalja povelje i posmatrača u Štutgartu.

Podrška zemalja Američko-jadranske povelje Crnoj Gori u izgradnji nove vojske i njenom osposobljavanju za reagovanje na savremene bezbjednosne izazove, ponuđena je načelniku Generalštaba Vojske Crne Gore viceadmiralu Draganu Samardžiću na sastanku načelnika generalštabova zemalja povelje i posmatrača u Štutgartu.

Na sastanku su analizirani ostvareni rezultati u procesu pridruživanja NATO savezu zemalja potpisnica povelje A3 - Albanije, Hrvatske i Makedonije nakon samita u Bukureštu.

Zemlje potpisnice povelje potvrdile su spremnost da pruže punu podršku Crnoj Gori u izgradnji nove Vojske, te izgradnji sposobnosti za reagovanje na savremene bezbjednosne izazove, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Tokom boravka u Štutgartu, Samardžić je razgovarao sa kolegama iz zemalja A-3 i ostalih država posmatrača – Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i sa zamjenikom komandanta američke komande u viceadmiralom Ričardom Galagerom.

A crnogorski ministar odbrane Boro Vučinić kazao je će se Crna Gora kroz članstvo u NATO ponašati krajnje racionalno, u skladu sa svojim ekonomskim mogućnostima, interesima i potrebama.

“Niko od nas neće tražiti da u bilo kom pogledu "dajemo" više nego što stvarno dopuštaju naši ukupni resursi i ekonomski kapaciteti”, rekao je Vučinić.

Ministar odbrane je rekao da članstvo u NATO podrazumijeva i povlastice i obaveze, ali da je prednost na strani benefita.

XS
SM
MD
LG