Linkovi

Izrael se nada da će uspeti da dogovori mirovni sporazum sa Palestincima


Izraelski premijer Ehud Olmert je izjavio da mirovni razgovori sa Sirijom neće skrenuti pažnju sa pregovora na palestinskom frontu. U saopštenju Olmertovog kabineta se navodi da je on to izjavio tokom današnjih razgovora sa francuskim ministrom inostranih poslova Bernarom Kušnerom.

Olmert je takođe rekao da se Izrael nada da će iduće godine uspeti da dogovori mirovni sporazum sa Palestincima. Nešto ranije, izraelska ministarka inostranih poslova Cipi Livni je izjavila da Sirija – ako želi mir sa Izraelom - mora da prekine veze sa Iranom i arapskim ekstremističkim organizacijama. Ona je istakla da su sirijske veze sa organizacijama kao što su Hamas i Hezbola, problematične i da Damask treba da prestane da podržava teroriste da bi mirovni dogovor mogao da se nastavi.

Palestinski zdravstveni radnici kažu da je u vatri koju su izraelski vojnici otvorili na demonstrante na graničnom prelazu Karni, između Pojasa Gaze i Izraela, poginuo jedan Palestinac, a da ih je najmanje 17 ranjeno. Nekoliko sati ranije, u samoubilačkom napadu kamionetom natovarenim eksplozivom na prelazu Erec, poginuo je samo napadač. Odgovornost za napad su preuzele dve ekstremističke organizacije, Islamski džihad i Brigada mučenika al-Aksa – povezane sa organizacijom Fatah palestinskog predsednika Mahmuda Abasa. Islamski džihad je saopštio da je bombaš pripadnik oružanog krila te organizacije.

XS
SM
MD
LG