Linkovi

Tadić održao konsultacije sa predstavnicima stranaka koje su ušle u Parlament


Predsednik Srbije Boris Tadić održao konsultacije o izboru mandatara za premijera sa predstavnicima stranaka koje su ušle u novi Parlament. I konsultacija kod predsednika države pokazale su da je Socijalistička partija ključni partner za formiranje vlade koju bi formirale i proevropska i radikalsko-narodnjačka koalicija a da su evropske integracije ključno pitanje oko koga se vodi najžešća bitka suprotstavljenih koalicija.

Predsednik socijalista Ivica Dačić izjavio je posle susreta sa Borisom Tadićem da je prethodno razgovarao sa predstavnicima radikala i narodnjaka, da su dogovoreni temeljni principi za formiranje parlamentarne većine i da je načelno razgovarano i o zastupljenosti u budućoj vladi, a da naredih dana tek predstoje razgovori o pitanju evropskih integracija. Dačić je rekao da je koalicija okupljena oko socijalista protiv poništavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju zato što smatra da nije dobro da nova vlada kreće sa takvom porukom prema Evropi.

Proevropska koalicija prenele ja predsedniku države uverenje da može da formira novu vladu i obezbedi većinu u parlamentu. Zamenik predsednika Demokratske stranke Dušan Petrović izjavio je da je od predsednika Tadića zatražio da u okviru svojih ovlašćenja utvrdi kandidata za premijera nove vlade, a nešto kasnije predstavnici radikala izjavili su da su Borisu Tadiću saopštili da je njihov kandidat za premijera Vojislav Koštunica, predsednik Demokratske stranke Srbije. Potom je potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić izjavio da je predsedniku Srbije preneo da koalicija radikala, narodnjaka i socijalista ima parlamentarnu većinu od 128 poslanika.

XS
SM
MD
LG